Στη µεγάλη πιθανότητα εµφάνισης µιας νέας πανδηµίας αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια οµιλίας του στην Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS, τις Ηπατίτιδες, τα Αναδυόµενα Νοσήµατα και τις Εξαρτήσεις.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιµωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ένας από τους κορυφαίους επιστήµονες που καθοδήγησαν την Ελλάδα τους πρώτους µήνες της «έκρηξης» του κορωνοϊού τόνισε την ανάγκη προετοιµασίας απέναντι στο ενδεχόµενο µιας νέας υγειονοµικής κρίσης που θα έχει επιπτώσεις συγκρίσιµες µε αυτές της πανδηµίας της COVID-19. Σύµφωνα µε τον κ. Τσιόδρα, οι επιστήµονες θεωρούν βέβαιο ότι στο µέλλον θα υπάρξει µια νέα πανδηµία, αλλά παραµένει άγνωστο ποιο παθογόνο θα είναι αυτό που θα την προκαλέσει και πόσο σοβαρή θα είναι.

«∆εν έχει σηµασία ποια µέτρα λαµβάνονται στις πύλες εισόδου των χωρών, η διάδοση θα είναι ραγδαία», επισήµανε. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η πιθανότητα να βιώσει κάθε άνθρωπος στη ζωή του µια πανδηµία φτάνει το 38%, ενώ κάθε 4-5 χρόνια εµφανίζεται ένα νέο παθογόνο, το οποίο δηµιουργεί ανησυχία στην επιστηµονική κοινότητα.

*Διαβάστε ακόμα: Βρετανία: Αρχίατρος ''κρούει'' τον κώδωνα - ''Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός''



Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας και τα 4 σενάρια

Σηµειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει µια επιτροπή που εδώ και 10 µήνες εργάζεται για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου ώστε η χώρα να µπορεί να ανταποκριθεί σε πανδηµικές καταστάσεις.

Ο σχεδιασµός του υπουργείου Υγείας και του ΕΟ∆Υ περιλαµβάνει τέσσερα σενάρια, ανάλογα µε τη σοβαρότητα της νόσου που θα προκαλέσει την επόµενη πανδηµία:

  1. Πρώτο είναι το «πράσινο επίπεδο», που σηµαίνει κανονική λειτουργία του συστήµατος Υγείας.
  2. ∆εύτερο είναι το «κίτρινο επίπεδο», που αναφέρεται σε νόσο ήπιας σοβαρότητας µε µικρή θνητότητα (όπως η γρίπη H1N1), όπου οι κλίνες στις ΜΕΘ θα λειτουργούν στο 40%- 50% της δυναµικότητάς τους.
  3. Τρίτο είναι το «πορτοκαλί επίπεδο», που αφορά νόσο µεγάλης σοβαρότητας (όπως η COVID-19), που το σύστηµα Υγείας θα δεχθεί µεγάλη πίεση και η λειτουργία των ΜΕΘ θα βασιστεί στα δεδοµένα της πρόσφατης πανδηµίας.
  4. Τέλος, το «κόκκινο επίπεδο» αφορά νόσο πολύ µεγάλης σοβαρότητας µε θνητότητα µεγαλύτερη κατά 20% από την COVID-19, όπου οι ΜΕΘ θα λειτουργούν µε αυξηµένη δυναµικότητα κατά 40% σε σχέση µε το «πορτοκαλί επίπεδο».