Δύο επιβάτες που θεωρούνται ύποπτοι ότι έφεραν τον θανατηφόρο και εξαιρετικά μεταδοτικό ιό Marburg προκάλεσαν συναγερμό στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης, με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό, επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο από τη Φρανκφούρτη, αφού ένας 26χρονος φοιτητής Iατρικής και η κοπέλα του εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης στο τρένο. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και η αστυνομία έκλεισε δύο ράγες στο σταθμό για αρκετές ώρες προτού τις ανοίξει ξανά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αμβούργου, ένα από τα δύο ύποπτα θύματα του Marburg εξεδήλωσε επίσης ήπιο εμετό. «Στη συνέχεια κάλεσε την πυροσβεστική, γιατί υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», είπε ένας εκπρόσωπος στην εφημερίδα Die Welt.

Το ταμπλόιντ Bild ανέφερε ότι ο μαθητής είχε φτάσει με αεροπλάνο απευθείας από τη Ρουάντα, όπου είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή, που αργότερα διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί από το Marburg.

Η Ρουάντα, μια μεσόγεια χώρα στην Ανατολική Αφρική, βιώνει επί του παρόντος ένα ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό από την περασμένη Κυριακή, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 26 κρούσματα.

Ο ιός Marburg προκαλεί πυρετό, με συμπτώματα, όπως σπασμούς, αιματηρούς εμετούς και διάρροια και έχει ποσοστό θνησιμότητας ακόμη και 88%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά των μολυσμένων θυμάτων.

Ο φοιτητής και η κοπέλα του μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf, το οποίο ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες. Οι αποσκευές τους κατασχέθηκαν

Πως μεταδίδεται - Τα συμπτώματα

O ιός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα. Μεταδίδεται στους ανθρώπους από ένα είδος νυχτερίδων. Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται με την επαφή με τα σωματικά υγρά.

Τα συμπτώματα που προκαλεί αρχικά η λοίμωξη από αυτόν είναι μη-ειδικά. Συμπεριλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, έμετο και πόνους σε στομάχι και μυς. Η αιμορραγία από τις κοιλότητες του σώματος (π.χ. μύτη, μάτια) αρχίζει αργότερα στην πορεία της νόσου.

Σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει απαγορεύσει προσωρινά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Έχει απαγορεύσει επίσης να παρευρίσκονται στις κηδείες των ασθενών πάνω από 50 άτομα, δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται και μετά θάνατον.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι εργαζόμενοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.