Ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς γεννά το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών, το οποίο πιστεύεται ότι θα μπορούσε μια μέρα να εξαλείψει την ασθένεια.

Τι γνωρίζουμε όμως μέχρι σήμερα για το πολυπόθητο εμβόλιο; Παρακάτω δίνονται κάποιες ιατρικές επισημάνσεις και διευκρινίσεις για τη νόσο, σύμφωνα με το PA news agency.

Τι είναι ο καρκίνος των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών επηρεάζει τις ωοθήκες, τα δύο μικρά όργανα σε σχήμα οβάλ που αποτελούν μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί στις ωοθήκες όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο που τελικά σχηματίζει τον όγκο.

Εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν στους περιβάλλοντες ιστούς και μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Καρκίνος των ωοθηκών: 4.100 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 7.500 νέα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών (35 ετών) με καρκίνο των ωοθηκών θα επιβιώσει για 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Περίπου 4.100 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καρκίνος των ωοθηκών: Ποιες είναι οι τυπικές θεραπείες;

Η θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και του τύπου του καρκίνου των ωοθηκών, πού βρίσκεται και εάν έχει εξαπλωθεί.

Οι βασικές θεραπείες είναι η επέμβαση και η χημειοθεραπεία, ενώ άλλες περιλαμβάνουν στοχευμένα φάρμακα και ορμονικές θεραπείες.

OvarianVax: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιουργούν το OvarianVax.

Πιστεύεται ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα πιο πρώιμα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτό το εμβόλιο κατά του καρκίνου θα λειτουργήσει με προληπτικό τρόπο, σταματώντας τα πρώτα λίγα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να φτάσει το εμβόλιο σε ένα σημείο όπου θα είναι ευρέως διαθέσιμο.

Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες εντοπίζουν κυτταρικούς στόχους για το εμβόλιο. Καθορίζουν ποιες πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων πρώιμου σταδίου των ωοθηκών αναγνωρίζονται πιο έντονα από το ανοσοποιητικό σύστημα και πόσο αποτελεσματικά το εμβόλιο σκοτώνει τα μίνι μοντέλα καρκίνου των ωοθηκών στο εργαστήριο.

Εάν αυτή η έρευνα είναι επιτυχής, θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Ποια άλλα εμβόλια για τον καρκίνο υπάρχουν;

Τα εμβόλια είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη στο οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ένας αριθμός εμβολίων δοκιμάζεται για να διαπιστωθεί εάν είναι αποτελεσματικά σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του παγκρέατος και του πνεύμονα.