Μετά τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη, με πρώτες στη σειρά προτεραιότητας να παραμένουν οι ευπαθείς ομάδες. Τα εμβόλια βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων, ενώ οδηγίες για τη χρονική σειρά με την οποία θα πρέπει να προσέλθουν οι πολίτες στον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε χθες η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν από τις 20 Οκτωβρίου. «Από 20 Οκτώβρη και μετά ξεκινούν τα εμβόλια της γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή μεγάλοι σε ηλικία και με υποκείμενα νοσήματα. Αυτή είναι η πρώτη ομάδα, γιατί θέλουμε δύο εβδομάδες για αντισώματα. Πέρυσι όλες οι ιώσεις και όλες οι γρίπες είχαν αρχίσει από Οκτώβρη, εμείς θα το πάμε έτσι σιγά σιγά, ομάδες ομάδες θα τελειώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά νοσήματα αποτελούν την πρώτη ομάδα, ενώ στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν επίσης και οι έγκυοι. Η ίδια εξήγησε ότι από τον Νοέμβριο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι πιο νεαρές ηλικίες, ενώ για τα μικρά παιδιά διευκρίνισε ότι «οι γονείς θα μιλήσουν με τον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες».

Η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις εποχικές ιώσεις: «Ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί πέρυσι είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά. Οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας». Την ίδια, στιγμή, «άλμα» προς τα πάνω και επιστροφή προς τα πίσω κατά τρεις εβδομάδες, όσον αφορά τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, κατέγραψε το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), με όλους τους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες να σημειώνουν αισθητή αύξηση. Σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, η Ματίνα Παγώνη δήλωσε: «Τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ από ηλικίες 64 και πάνω. Αυτό όμως μέχρι το πρώτο πενθήμερο σε συνεννόηση με τον γιατρό».

Σε ερώτηση γιατί κάποιοι κολλάνε πολλές φορές κορωνοϊό, η κυρία Παγώνη εξήγησε ότι μετά τα τρία χρόνια της πανδημίας «έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Κάποιοι είχαν και τα προβλήματά τους, τα οποία άφησαν πίσω, απέφευγαν τα νοσοκομεία κι έτσι είχαν απορρυθμιστεί σε πολλά θέματα. Χρειάζεται λίγο προσοχή»