Νέα πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Η νόσος είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας
Το φάρμακο RI-AG03 στοχεύει αποκλειστικά στην πρωτεΐνη Tau, η οποία προκαλεί τον νευροεκφυλισμό
Ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, με την ονομασία «RI-AG03», το οποίο ανέπτυξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς δρα στους δύο κύριους τύπους συσσώρευσης της πρωτεΐνης Tau, η οποία συνδέεται άμεσα με τον νευροεκφυλισμό που προκαλεί η συγκεκριμένη ασθένεια. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia», δείχνει ότι το RI-AG03 είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της συσσώρευσης αυτών των πρωτεϊνών τόσο σε εργαστηριακά πειράματα, όσο και σε δοκιμές σε φρουτόμυγες.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επηρεάζει κατά κύριο λόγο άτομα άνω των 65 ετών. Τα ποσοστά εμφάνισής της αυξάνονται δραματικά καθώς μεγαλώνει η ηλικία, με τον κίνδυνο να διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά τα 65. Παγκοσμίως περίπου 55.000.000 άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή άνοιας, με το Αλτσχάιμερ να ευθύνεται για το 60%-70% αυτών των περιπτώσεων. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης της νόσου, εν μέρει επειδή έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες.
Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ήπια απώλεια μνήμης, δυσκο λία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών και σύγχυση σε γνωστά περιβάλλοντα. Καθώς η ασθένεια προχωρά, οι πάσχοντες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, έλλειψη κρίσης, μεταβολές στη διάθεση και απώλεια της ικανότητας να φροντίζουν τον εαυτό τους. Στο τελευταίο στάδιο οι ασθενείς συχνά απαιτούν πλήρη φροντίδα.
Ελπίδες από τις δοκιμές
Το νέο φάρμακο RI-AG03 αναπτύχθηκε για να στοχεύσει ειδικά την πρωτεΐνη Tau, η οποία, όταν συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, διαταράσσει την κανονική λειτουργία των νευρώνων και προκαλεί τον εκφυλισμό τους. Οι σημερινοί αναστολείς συσσώρευσης πρωτεϊνών συχνά έχουν παρενέργειες λόγω της αλληλεπίδρασής τους με άλλες πρωτεΐνες του οργανισμού. Ωστόσο το RI-AG03 φαίνεται να περιορίζει αυτές τις παρενέργειες, επειδή είναι ειδικά σχεδιασμένο για να επιτίθεται μόνο στην Tau.
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με επόμενα βήματα τις δοκιμές σε τρωκτικά πριν από τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, η προοπτική μιας πιο στοχευμένης θεραπείας γεννά πολλές ελπίδες. Αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές για τους ανθρώπους, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής ασθένειας, με λιγότερες παρενέργειες από τις υπάρχουσες θεραπείες.