Οι πόλεμοι, πέρα από τα δεινά που προκαλούν, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια εντείνουν την κλιματική κρίση. Για αυτό το ζήτημα, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην εκπομπή του ΕΡΤΝews, «Prime» με τον Ηλία Σιακαντάρη.

Σαρηγιάννης: Πόσο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από τους πολέμους

«Το θέμα της επίπτωσης των περιφερειακών συγκρούσεων στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι κάτι το οποίο όταν ήμουν στην Αμερική, στο Μπέρκλεϋ πριν από 30-35 χρόνια, ήδη το μελετούσαμε. Δεν είναι καινούργιο πρόβλημα.

Δυστυχώς όμως είναι ένα πρόβλημα που δεν το συζητάμε πάρα πολλές στιγμές στο δημόσιο διάλογο. Προφανέστατα, το κύριο βάρος των επιπτώσεων είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται σε ένα τέτοιο πόλεμο.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι πολύ σημαντική και σε επίπεδο πλανητικό, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τους τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Το θέμα είναι ότι πέρα από αυτό που συμβαίνει στη διάρκεια της σύρραξης, πρέπει να συνυπολογίσουμε το τι έχει συμβεί πριν και μετά. Γιατί υπάρχει και μια προετοιμασία για όλα αυτά. Κυρίως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος στη φάση της ανασυγκρότησης.

Με υπολογισμούς από τα Ηνωμένα Έθνη, όχι από εμάς μόνο, και από άλλους συναδέλφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και στο Αριστοτέλειο και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η αλήθεια είναι ότι έχουμε υπολογίσει ότι το περιβαλλοντικό κόστος δηλαδή σε επίπεδο μόνο και μόνο αερίων του θερμοκηπίου μετρημένο σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, είναι γύρω στους 47 με 60 εκατομμύρια τόνους, (σ.σ. το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης της Γάζας). Είναι τρομερά σημαντικός αριθμός», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η περίπτωση της Γάζας

«Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν καταστραφεί οι ενεργειακές υποδομές στη Γάζα, εκ των οποίων ένα 25% ήταν ηλιακά πάνελ και φωτοβολταϊκά, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αποδοθεί αυτή η ενέργεια με ντεζελοκίνητους κινητήρες.

Στην ουσία έχουμε μια επαύξηση με 58.000 τόνους μόνο και μόνο για αυτό. Άρα η αλήθεια είναι ότι οι συνολικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι θα αντιστοιχούσε στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε περίπου 16 εργοστάσια άνθρακα, στη διάρκεια ενός χρόνου.

Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, ειδικά σε περιφερειακή περιφερειακή κλίμακα. Όμως πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα και στη δημόσια υγεία.

Η έλλειψη φαγητού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γάζα και το γεγονός ότι από τις καταστροφές υπάρχουν θραύσματα, σκουπίδια, υπολείμματα του πολέμου, τα οποία βεβαίως έχουν πολύ σημαντικό αποτύπωμα και σε επίπεδο επιβάρυνσης της υγείας από τοξικά».