Η λοίµωξη COVID-19 µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ακόµα και για διάστηµα τριών ετών αργότερα στα άτοµα µε ή χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, τα οποία δεν είναι εµβολιασµένα κατά του νέου κορωνοϊού, γεγονός το οποίο αποδεικνύει για µία ακόµη φορά την αξία και τη σηµασία του εµβολιασµού κατά του ιού. Η παραπάνω διαπίστωση αναφέρεται σε έρευνα, µε επικεφαλής το Πανεπιστήµιο της Νότιας Καλιφόρνιας, που δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» της Αµερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η έρευνα αφορούσε ασθενείς µε COVID-19, οι οποίοι είχαν νοσήσει πριν από τη χρονική περίοδο στην οποία τα εµβόλια κατά του νέου κορωνοϊού έγιναν ευρέως διαθέσιµα στους πληθυσµούς, δηλαδή πριν από το 2021. Όπως εντοπίστηκε, ο αυξηµένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου που συνδέεται µε τη µόλυνση COVID-19 ήταν συγκρίσιµος µε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως ο διαβήτης τύπου 2, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η καρδιαγγειακή νόσος, πάντα στους ασθενείς µε COVID-19 οι οποίοι δεν είχαν εµβολιαστεί κατά του ιού.

Ο κίνδυνος ήταν σηµαντικά υψηλότερος για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν: ήταν υπερδιπλάσιος στους ενήλικες που είχαν νοσήσει µε COVID-19, αλλά σχεδόν τετραπλάσιος σε όσους νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση µε άτοµα χωρίς ιστορικό µόλυνσης. Περαιτέρω γενετική ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 65% υψηλότερος στους ενήλικες µε οµάδες αίµατος διαφορετικές από 0, δηλαδή µε οµάδες αίµατος Α, Β ή ΑΒ.

*Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνεται, παρά την πρόοδο της ιατρικής

«Μία από τις πιο ισχυρές συνηγορίες υπέρ του εµβολιασµού κατά του νέου κορωνοϊού»

Σύµφωνα πάντως µε όσα δηλώνει στην «Α» ο οµότιµος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών (και βουλευτής Σάµου µε τη Ν∆), Χριστόδουλος Στεφανάδης, «η εν λόγω µελέτη είναι ιδιαιτέρου επιστηµονικού κύρους και εγκυρότητας και αποτελεί µία από τις πιο ισχυρές συνηγορίες υπέρ του εµβολιασµού κατά του νέου κορωνοϊού, δεδοµένου ότι όλοι οι κίνδυνοι, τους οποίους επισηµαίνει η µελέτη, ανακύπτουν σε ασθενείς µε COVID-19 πριν από τη θέση των εµβολίων σε διαθεσιµότητα. Η µελέτη αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πλήγµα στους αντιεµβολιαστές και τους σχετικούς συνωµοσιολόγους».

Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισηµαίνει στην «Α» ότι «απαιτείται να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα προκειµένου να δούµε αν η νόσηση από COVID-19 εξακολουθεί και σήµερα, µε τα νέα παθογόνα, να προκαλεί αυτά τα κλινικά αποτελέσµατα, αλλά και για να διαπιστώσουµε την προστασία την οποία προσφέρει ο εµβολιασµός, ακόµη και σε αυτές τις περιπτώσεις».