Το 26% του γενικού πληθυσµού της χώρας µας πάσχει από κάποια ρευµατική-µυοσκελετική πάθηση και, συνολικά στην Ευρώπη, τα στοιχεία δείχνουν ότι 120 εκατοµµύρια άνθρωποι πάσχουν από ρευµατικά νοσήµατα, ενώ ένας µεγάλος αριθµός από αυτούς παραµένουν αδιάγνωστοι.

Η φλεγµονή των αρθρώσεων εκδηλώνεται µε πόνο, διόγκωση (πρήξιµο) και δυσκαµψία των αρθρώσεων, συµπτώµατα που συνήθως επιδεινώνονται τις πρωινές ώρες. Στην κατηγορία αυτή συµπεριλαµβάνονται η ρευµατοειδής αρθρίτιδα µε συχνότητα περίπου 0,8%, η ψωριασική αρθρίτιδα µε συχνότητα περίπου 0,5%, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα µε συχνότητα περίπου 0,4%, ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος µε συχνότητα περίπου 0,35%, το Σύνδροµο Sjogren µε περίπου ίδια συχνότητα, και άλλες πιο σπάνιες παθήσεις όπως το σκληρόδερµα, οι µυοσίτιδες, οι συστηµατικές αγγειίτιδες κ.λπ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι ρευµατικές παθήσεις ευθύνονται για το 38% επί του συνόλου των επαγγελµατικών ασθενειών και για το 60% επί του συνόλου των προβληµάτων υγείας στους εργασιακούς χώρους.

Το οικονοµικό βάρος αυτών των νοσηµάτων στην Ευρώπη ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Έτσι, µε αφορµή την αυριανή 12η Οκτωβρίου - Παγκόσµια Ηµέρα κατά της Αρθρίτιδας, η Ελληνική Ρευµατολογική Εταιρεία - Επαγγελµατική Ένωση Ρευµατολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) επισηµαίνει ότι 1 στους 4 ανθρώπους που πάσχουν από κάποια ρευµατοειδή πάθηση δεν το γνωρίζει και κρίνεται ως αναγκαία η ορθή ενηµέρωση των ασθενών, ώστε να µην αγνοούν τα συµπτώµατα και να επισκέπτονται νωρίς τον ρευµατολόγο, που θα τους υποδείξει την κατάλληλη για αυτούς θεραπεία και διαχείριση της πάθησής τους.

Η EΡΕ-ΕΠΕΡΕ υλοποιεί για ακόµη µια χρονιά ενηµερωτική εκστρατεία για τις ρευµατικές παθήσεις, µε στόχο την ενηµέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά µε την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσµατική και µε διάρκεια αντιµετώπιση των ρευµατικών νοσηµάτων, µε την καθοδήγηση του κατάλληλου γιατρού, του ρευµατολόγου. Με κεντρικό µήνυµα «Ο πόνος στην άρθρωση... δεν είναι γλωσσοδέτης» και µέσα από έναν παραλληλισµό της δυσκολίας στην άρθρωση (γλωσσοδέτης) µε τη δυσκολία (πόνο) στις αρθρώσεις, η εκστρατεία προτρέπει το κοινό να µην αγνοεί τα συµπτώµατα, ενηµερώνει ότι οι ρευµατικές παθήσεις αντιµετωπίζονται αποτελεσµατικά και παραπέµπει τον ασθενή στον ρευµατολόγο, που είναι ο ειδικός γιατρός για τους πόνους στις αρθρώσεις, χωρίς να «µπερδεύεται» µε άλλες ειδικότητες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του εορτασµού της φετινής Παγκόσµιας Ηµέρας Αρθρίτιδας, που πραγµατοποιείται µε την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Φαρµασέρβ-Λίλλυ και Lavipharm, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευµατικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), σε συνεργασία µε τους δήµους, θα φωταγωγήσει αύριο κεντρικά κτίρια σε 8 από τις 11 πόλεις όπου έχει παρουσία ο σύλλογος. Οι πόλεις αυτές είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Καλαµπάκα, η Χρυσούπολη και το Συκούριο.