Ο καρκίνος παχέος εντέρου παρουσιάζει δραματική αυξητική πορεία στους νέους ανθρώπους.

Εντάθηκε πλέον στο πρόγραμμα του προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάνω», το οποίο έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωσή του.

*Διαβάστε ακόμα: H ανθρώπινη εξομολόγηση της Αγαπηδάκη για τον καρκίνο: "Και εγώ είμαι στην ομάδα του 'Φώφη', έχω ευρήματα η ίδια"



Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Έτσι, ξεκίνησε από σήμερα το πρωί η αποστολή εκ μέρους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) των SMS προς το κοινό για την παραλαβή των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς. Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών. Περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία, δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test).

Επιπλέον, ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, καθώς και δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).



Τρίτο συχνότερο νεόπλασμα στην Ευρώπη και τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί το τρίτο συχνότερο νεόπλασμα στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέση ηλικία διάγνωσης για τον καρκίνο παχέος εντέρου μειώνεται και περισσότερα νεότερα άτομα εμφανίζουν τη νόσο. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με τις μεταβολές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν επέλθει στον ευρωπαϊκό πληθυσμό τα τελευταία 50 χρόνια και ιδιαιτέρως λόγω της παχυσαρκίας.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προτείνει ο προληπτικός έλεγχος να αρχίζει από τα 45 έτη. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού συστήνεται η έναρξη να γίνεται στα 40 έτη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν και διαφέρουν ανάλογα με το μέρος που βρίσκεται ο όγκος σε σχέση με το παχύ έντερο.

Έτσι, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει τα παρακάτω:
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό: Το χρώμα του αίματος ανάλογα με τη θέση του όγκου μπορεί να είναι από ζωηρό κόκκινο μέχρι σκούρο μαύρο
  • Μαύρα κόπρανα όταν ο όγκος βρίσκεται στην αρχή του παχέος εντέρου
  • Διαταραχές στις κενώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή μεταβολή στην ποσότητα των κοπράνων
  • Κοιλιακό πόνο ή δυσφορία
  • Αδυναμία, εύκολη κόπωση και γενική κακουχία
  • Ανεξήγητο χάσιμο βάρους
  •  Αναιμία