ΣΦΕΕ: Η υποχρηματοδότηση εκτοξεύει στα ύψη το clawback - Εκτιμούμε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας
Η ανακοίνωση από τον ΣΦΕΕ
Τι αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, με αφορμή το δυσθεώρητο νοσοκομειακό clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023
Την υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα θεωρεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ως την βασική και κύρια αιτία που το σχετικό clawback βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, για να φτάσει στο 82,9% για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΦΕΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:
«Εκτιμούμε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι είναι το πρώτο κανάλι όπου έφτασε σε σημείο ακραίας μη βιωσιμότητας και στεκόμαστε στις δεσμεύσεις ότι οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο για το 2024 θα είναι χαμηλότερες από το 2022, οι οποίες ήταν επίσης ακραία υψηλές (69%) και πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, εκτιμούμε τις προσπάθειες μείωσης της σπατάλης και αύξησης της απόδοσης της επένδυσης στο φάρμακο. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η υποχρηματοδότηση του κλάδου, η οποία αποτελεί απόρροια των μνημονίων, τα οποία όμως είναι παρελθόν από το 2018. Από τότε όμως, διαπιστώνουμε ότι μόνο 1 στα 5 νέα φάρμακα έρχονται στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να διατηρεί, με σημαντική διαφορά, τον τίτλο του ευρωπαϊκού πρωταθλητή στις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας.
Αυτή η κατάσταση θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες αλλά και νέες καινοτόμες θεραπείες, αναγνωρίζοντας ότι το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του συνόλου των δαπανών υγείας σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων από την πλευρά του κράτους».