Η διάδοση του καρκίνου του παχέος εντέρου στην Ελλάδα είναι σημαντική. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άντρες και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, η επίπτωση κυμαίνεται περίπου στο 14% για τους άντρες και γύρω στο 10% για τις γυναίκες.

Κι όμως, δημοσιεύματα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας μας ισχυρίζονται σήμερα ότι επικρατεί πανικός στους πολίτες, καθώς, από τα 130.000 self test για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, τα οποία έχουν ήδη διενεργηθεί, στο πλαίσιο του δωρέαν προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη της νόσου, το οποίο έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, περίπου τα 1.000 έχουν δώσει θετικό αποτέλεσμα… Μιλάμε για ποσοστό μικρότερο του 1%, όμως.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πότε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν πάσχουμε από τη νόσο

Να πούμε, όμως, τι σημαίνει επίσης ότι ένα τέτοιο self test έδωσε θετικό αποτέλεσμα: Σημαίνει ότι είμαστε μεταξύ του κατάλληλου πληθυσμού της χώρας μας, ο οποίος οφείλει να προσέλθει στον γαστρεντερολόγο για να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Μα, ακόμη κι εάν η κοονοσκόπηση δώσει επίσης θετικά αποτελέσματα, ούτε τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε καρκίνο του παχέος εντέρου. Η διαδικασία συνεχίζεται δωρεάν, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, έως ότου έχουμε την διάγνωση. Μόνον τότε θα γνωρίζουμε εάν πάσχουμε από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Με άλλα λόγια, κλάσμα μόνον των 1.000 θετικών self test θα ακολουθηθεί από θετικά αποτελέσματα στην κολονοσκόπηση και ένα ακόμη μικρότερο κλάσμα θα δώσει ως τελική διάγνωση την νόσο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να σκεφτόμαστε πολύ πριν κάνουμε λόγο για… “πανικό”, με τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία διαθέτουμε μέχρι στιγμής.