Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να µολύνονται από µια καινούργια παραλλαγή του νέου κορονοϊού, η οποία θα µπορούσε σύντοµα να «απογειωθεί» και να γίνει ο κυρίαρχος τύπος στη διασπορά της νόσου COVID-19, σύµφωνα µε τους ειδικούς επιστήµονες. «Μέχρι στιγµής, η XEC φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή υποψήφια παραλλαγή για να καταστεί κυρίαρχη για τον ερχόµενο χειµώνα στην Ελλάδα», εξηγεί στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστηµονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ίδια γραµµή πλεύσης και η καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, µας εξηγεί ότι «δεν είναι απαραίτητο η XEC να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του νέου κορονοϊού στη χώρα µας για τον χειµώνα, καθώς µπορεί να εµφανιστεί κάποια άλλη, ακόµη πιο µεταδοτική παραλλαγή µέχρι τότε»...

Η νέα παραλλαγή XEC εντοπίστηκε στη Γερµανία, τον περασµένο Ιούνιο. Περιπτώσεις της παραλλαγής XEC εµφανίστηκαν έκτοτε στο Ηνωµένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη ∆ανία και πολλές άλλες χώρες, ενώ τείνει να καταστεί η κυρίαρχη παραλλαγή, αν και µε πιο αργούς ρυθµούς, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τα πρώτα κρούσµατα της XEC στην Ελλάδα καταγράφηκαν τον περασµένο Αύγουστο και εντός τριών εβδοµάδων η XEC αποτελούσε το 4% επί του συνόλου των νέων καταγεγραµµένων κρουσµάτων του νέου κορονοϊού.

Κορονοϊός: Τεταµένη η προσοχή για τη νέα παραλλαγή

Η XEC έχει κάποιες νέες µεταλλάξεις που µπορεί να τη βοηθήσουν να εξαπλωθεί κυρίαρχα αυτό τον χειµώνα, αν και τα νέα, επικαιροποιηµένα εµβόλια µπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των πλέον σοβαρών περιπτώσεων της νόσησης. Υπενθυµίζεται ότι στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει από τις 9 Σεπτεµβρίου ο εµβολιασµός µε τα νέα, επικαιροποιηµένα εµβόλια των φαρµακευτικών εταιρειών Pfizer/BioNTec. Τα εµβόλια έχουν ενηµερωθεί για να ταιριάζουν καλύτερα µε τις πρόσφατες παραλλαγές, αν και όχι ειδικά στη XEC, η οποία προέκυψε από προηγούµενες υποπαραλλαγές της µετάλλαξης Omicron.

Οσον αφορά τα επίπεδα της διασποράς του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ασθενών µε νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας κινήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα κοντά στις 600 και, έτσι, η προσοχή των ειδικών επιστηµόνων είναι τεταµένη...

Μαγιορκίνης: Φαίνεται ότι έχει διακοπεί η πτωτική τάση της προηγούµενης χρονικής περιόδου

«Είναι νωρίς ακόµη για να εκτιµήσουµε εάν προχωράµε σε µία αρχόµενη, νέα έξαρση της διασποράς του νέου κορονοϊού στη χώρα µας. Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι έχει διακοπεί η πτωτική τάση της προηγούµενης χρονικής περιόδου».

Αυτό αναφέρει σήµερα στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο καθηγητής Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος του ∆.Σ. του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) και της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, ∆ηµήτρης Παρασκευής, ο οποίος συµπληρώνει χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόµη για να δούµε πώς θα πάει η κατάσταση».

Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο κ. Μαγιορκίνης µας εξηγεί ότι «είναι δεδοµένο ότι δεν έχουµε ακόµη ικανά επιδηµιολογικά στοιχεία για να εκτιµήσουµε πώς θα κινηθεί στο αµέσως προσεχές χρονικό διάστηµα η διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα µας. Χρειαζόµαστε να δούµε τα σχετικά στοιχεία για µία µε δύο εβδοµάδες ακόµη, για να έχουµε εικόνα».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα συµπτώµατα της XEC είναι τα ίδια, σε σχέση µε τις προηγούµενες παραλλαγές: υψηλός πυρετός, πόνοι, κούραση, βήχας ή πονόλαιµος.

Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα µέσα σε λίγες εβδοµάδες µετά τη νόσηση από την υποπαραλλαγή XEC, αλλά µπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάµψουν πλήρως.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»