Self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - ''Δεν χρειάζεται πανικός'', λένε οι ειδικοί
Οι ειδικοί εξηγούν
Tο self test για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου αφορά τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς η θετικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, από τα 130.000 self tests που διενεργήθηκαν, τα 1.000 βρέθηκαν θετικά.
Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, το θετικό self test ουσιαστικά ανιχνεύει την ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στο έντερο και υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός.
Σημειώνεται πως το self test για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου αφορά τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.
«Δεν είναι κάτι που πρέπει να τρομάζει τον κόσμο όταν το self test είναι θετικό. Η θετικότητα δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ανεύρεση κακοήθειας ή καρκίνου, είναι η θετικότητα στην εύρεση αίματος στα κόπρανα, που μπορεί να σχετίζεται σε μερικές περιπτώσεις με την ύπαρξη κάποιας κακοήθειας», είπε, μιλώντας στο MEGA ο Χρήστος Κοντουβουνήσιος, συντονιστής διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
«Το τεστ απευθύνεται σε πολίτες που δεν έχουν συμπτώματα. Όποιος έχει συμπτώματα όπως αίμα, βλέννη, απώλεια βάρους, οφείλει να κάνει μία διερεύνηση με τον γιατρό του. Όταν το τεστ είναι αρνητικό είναι καθησυχαστικό και επαναλαμβάνεται σε 1 ή 2 χρόνια», συμπλήρωσε.
Self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: ''Ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα'', λένε οι ειδικοί
«Δεν χρειάζεται πανικός. Το τεστ ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Μπορεί να σημαίνει καρκίνος στο έντερο, αλλά και πολύποδες, ραγάδες, συρίγγια και αιμορροΐδες», ανέφερε, από την πλευρά του, ο γενικός χειρουργός Θεόδωρος Πιπέρος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η κολονοσκόπηση είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να δείξει 100% εάν υπάρχει κακοήθεια ή βλάβη στο έντερο, ενώ σε κάθε περίπτωση το self test δεν αντικαθιστά τη συγκεκριμένη εξέταση.
Σε περίπτωση που το self test βγει θετικό, τότε ο πολίτης θα πρέπει να εξεταστεί από γαστρεντερολόγο, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν και πόσο άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει σε κολονοσκόπηση.