Για την ιδιαίτερα ελπιδοφόρα έρευνα για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ, που ενδεχομένως επιτρέπει την ανάπτυξη φαρμάκου που θα επιβραδύνει ή και θα αντιστρέψει τη νόσο, μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Όπως είπε ο κος Γραβάνης, «εστιάσαμε στο να φτιάξουμε ουσίες που να μπλοκάρουν τρία βασικά προβλήματα: Πρώτον την απώλεια νευρώνων, δεύτερον την νευροφλεγμονή που συνεπάγεται η απώλεια νευρώνων και τρίτον τη δυνατότητα των νόσων να σταματήσουν την νευρωνική διαβίβαση».

Σημείωσε, δε, πως, «οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν στο Χάρβαρντ ευελπιστούμε μέσα στα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια να περάσουμε σε ασθενείς. Ευελπιστούμε ότι οι πρώτοι 4-5 παράλυτοι ασθενείς θα λάβουν το νευροεμφύτευμα αν όλα πάνε καλά στην Βοστώνη μέσα στα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αχιλλέα Γραβάνη στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Α.ΓΡΑΒΑΝΗΣ: Η προσπάθειά αυτή ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και εστιάζει σε δυο βασικές κατευθύνσεις της θεραπευτικής αφενός μεν των νευροεκφυλιστικών νόσων αφετέρου δε του τραύματος του νωτιαίου μυελού και της συνεπαγόμενης παράλυσης. Όσον αφορά το πρώτο επειδή δεν γνωρίζουμε την αιτία για καμία από τις νευροεκφυλιστικές νόσους η ομάδα μας αποφάσισε ώστε να σχεδιάσουμε συστηματικές θεραπείες. Αποφάσισε να δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να επιτείνουν τη ζωή των ασθενών και για αυτό εστιάσαμε στο να φτιάξουμε ουσίες που να μπλοκάρουν τρία βασικά προβλήματα σε αυτά τα νοσήματα. Πρώτον την απώλεια νευρώνων, δεύτερον την νευροφλεγμονή που συνεπάγεται η απώλεια νευρώνων και τρίτον τη δυνατότητα των νόσων να σταματήσουν την νευρωνική διαβίβαση αναστέλλοντας την συναπτογένεση δηλαδή αναστέλλοντας τους νευράξονες που μεταφέρουν το νευρικό σήμα. Αν δεν υπάρχει μεταφορά του νευρικού σήματος παράδειγμα στους μυς τότε υπάρχει παράλυση.

Αναφορικά με τις παραλύσεις λόγω τραυμάτων στο νωτιαίο μυελό

Α.ΓΡΑΒΑΝΗΣ: Εστιάσαμε να φτιάξουμε ένα φυσιολογικό νευροεμφύτευμα το οποίο προέρχεται από ανθρώπινες πρωτεΐνες που είναι φιλικές στον άνθρωπο όπως είναι το κολλαγόνο. Πολυμερίζουμε αυτές τις πρωτεΐνες, δημιουργούμε με αυτές έναν σπόγγο, φανταστείτε ένα σφουγγάρι με κοιλότητες και μέσα εκεί καλλιεργούμε ανθρώπινα νευρικά βλαστικά κύτταρα. Περιμένουμε έξω από το σώμα να δημιουργήσουν φυσιολογικό νευρικό ιστό και μετά θέλουμε να μεταφέρουμε το επίτευγμα αυτό σε παράλυτους ασθενείς. Ήδη το έχουμε δοκιμάσει σε πειραματόζωά και δούλεψε πάρα πολύ καλά με μεγάλη μας έκπληξη. Μεταφέραμε το νευροεμφύτευμά μας από τα ζώα και τα ζώα 12 εβδομάδες μετά την μεταφορά δεν είχαν καμία διαφορά στην κινητικότητά τους και στην αισθητικότητά τους από τα ζώα ελέγχου. Θέλουμε αυτό να το αναπαραγάγουμε σε άτομα τα οποία είναι παράλυτα εδώ και πολλά χρόνια. Εάν καταφέρουμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στην αναπηρική καρέκλα 5-10 χρόνια να τον στήσουμε στα πόδια του, να σηκωθεί και με κάποια βοήθεια ακόμη- ακόμη να περπατήσει μόνος του αυτό είναι η προσπάθειά μας. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν στο Χάρβαρντ ευελπιστούμε μέσα στα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια να περάσουμε σε ασθενείς. Ευελπιστούμε ότι οι πρώτοι 4-5 παράλυτοι ασθενείς θα λάβουν το νευροεμφύτευμα αν όλα πάνε καλά στην Βοστώνη μέσα στα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια.

Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της έρευνας στην Ελλάδα

Α.ΓΡΑΒΑΝΗΣ: Η βασική έρευνα χρειάζεται σοβαρή και διαρκή χρηματοδότηση, δυστυχώς στη χώρα μας ούτε σοβαρή χρηματοδότηση έχουμε ούτε διαρκή. Τα τελευταία 8-9 χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια να αλλάξει αυτό το καθεστώς αλλά δεν είναι ακόμη ικανοποιητικό. Πρέπει η πολιτεία να δώσει περισσότερα χρήματα, η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει το standard of living το ευρωπαϊκό όνο με τον τουρισμό και με την πρωτογενή παραγωγή, χρειαζόμαστε καινοτόμα προϊόντα σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά επιστητά πόσο μάλλον στην ιατρική Λεω για την ιατρική γιατί έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό μέσα και έξω από τη χώρα και πρέπει η πολιτεία να επενδύσει σε αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης για το Αλτσχάιμερ

Υπενθυμίζεται πως μια ομάδα επιστημόνων την οποία απαρτίζουν οι Καθηγητές Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Αχιλλέας Γραβάνης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Δημήτρης Τζεράνης και η Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), Θεοδώρα Καλογεροπούλου, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, έφτασαν σε ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που επιτρέπουν την αισιοδοξία για την δημιουργία φαρμάκου που θα επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να την αντιστρέφει κιόλας.