Πλην της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και της κοινωνικοποίησης, η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για να διατηρηθεί σε φόρμα ο εγκέφαλος.

Ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια μελέτη δείχνει ότι τα μήλα και τα μούρα μπορούν να ενισχύσουν την πνευματική απόδοση.

Υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση δευτερογενών φυτικών ενώσεων ή φλαβονοειδών -τα οποία είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό σε διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών και βρίσκονται επίσης στο κακάο και στο πράσινο και μαύρο τσάι- μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην πνευματική απόδοση. Μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS διερεύνησε τώρα την αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών των φυτικών ουσιών και της πνευματικής απόδοσης. Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 3.600 υγιή άτομα ηλικίας περίπου 70 ετών.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν 500 χιλιοστογραμμάρια φλαβανόλες, μια υποομάδα φλαβονοειδών, από το κακάο κάθε μέρα επί τρία χρόνια, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο χωρίς αυτές τις φυτικές ουσίες.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης δείγματα ούρων από μια υποομάδα 1.400 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο υγιεινή ήταν η διατροφή τους και πόση ποσότητα τσαγιού, φρούτων και λαχανικών κατανάλωναν.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, στις οποίες η πρόσληψη φλαβονοειδών από τους συμμετέχοντες υπολογίστηκε εκ των υστέρων, η μελέτη αυτή μπόρεσε να την προσδιορίσει με ακρίβεια. Επιπλέον, η πνευματική απόδοση των συμμετεχόντων μετρήθηκε με τη χρήση τεστ.


Η συχνή κατανάλωση μήλων και μούρων υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μείωση των νοητικών επιδόσεων ήταν μικρότερη στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων που έτρωγαν την πιο υγιεινή διατροφή.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που κατανάλωναν ιδιαίτερα λίγα φλαβονοειδή στη διατροφή τους ωφελήθηκε άμεσα από την πρόσθετη πρόσληψη φλαβανόλης σε μορφή χαπιού. Αυτό όχι μόνο απέτρεψε τη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, αλλά βελτίωσε και την απόδοση της μνήμης. Ωστόσο, η πρόσθετη πρόσληψη δεν είχε καμία επίδραση στους συμμετέχοντες που έτρωγαν ήδη τακτικά μήλα και μούρα.