Εμβόλιο για τον καρκίνο λέει ότι ανέπτυξε η Ρωσία: Είναι τεχνολογίας mRNA - Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κλινική μελέτη
Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες
Σύμφωνα με τη Ρωσία, προκλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξαν αναστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου
Σε δωρεάν διάθεση από τις αρχές του 2025 αγωγής τύπου mRNA που καταπολεμά τον καρκίνο θα προχωρήσει η Ρωσία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Αντρέι Κάπριν, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ιατρικών Ερευνών Ακτινολογίας, δήλωσε ότι η Ρωσία «έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου και θα διανεμηθεί δωρεάν στους ασθενείς».
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντή του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια, προκλινικές δοκιμές δείχνουν ότι εμβόλιο αναστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου. Εμβόλια mRNA αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια από εταιρείες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με θεαματικά αποτελέσματα. Πέρυσι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech για την έναρξη κλινικών δοκιμών που θα παρέχουν «εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο», με στόχο να φτάσουν σε 10.000 ασθενείς έως το 2030.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Merck αναπτύσσουν πειραματική θεραπεία κατά του καρκίνου, που σε μελέτη μεσαίου σταδίου έδειξε ότι μειώνει την πιθανότητα υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα -τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος- κατά το ήμισυ έπειτα από τρία χρόνια θεραπείας. Τα φάρμακα mRNA, τα οποία αξιοποιήθηκαν ως εμβόλια και κατά του COVID-19, λειτουργούν εισάγοντας τμήμα του αγγελιοφόρου RNA στον οργανισμό, που προτρέπει τα κύτταρα να παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένη και παράγει αντισώματα για να την καταπολεμήσει. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ρωσικές έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Αξιολογώντας την είδηση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στην «Απογευματινή»: «Για να μπορούμε να κρίνουμε ότι πρόκειται για εμβόλιο με αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη κλινική μελέτη. Αφού δεν έχουμε αυτό το στοιχείο ακόμη, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».
Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στη χώρα έχουν γίνει σημαντικά ερευνητικά βήματα. Την περίοδο της πανδημίας η Ρωσία πρώτη ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε εμβόλιο, το Sputnik V, το οποίο μάλιστα διέθεσε στον πληθυσμό της αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες. Στις αρχές του έτους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι Ρώσοι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη δημιουργία εμβολίων για τον καρκίνο. Πλην όμως η επικοινωνία με τους επιστήμονες στη Δύση είναι εδώ και χρόνια προβληματική. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία η απομόνωση της Ρωσίας από τη δυτική κοινότητα επιδείνωσε την επικοινωνία αυτή. Εφόσον οι ισχυρισμοί των Ρώσων ελεγχθούν επιστημονικά και επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, δεδομένης και της πρόθεσης η θεραπεία να διατεθεί δωρεάν, καθώς εκείνη που αναπτύσσουν οι ιδιωτικές εταιρείες στη Δύση έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Ρωσία: Ανέπτυξε εμβόλιο για τον καρκίνο τεχνολογίας mRNA
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντή του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια, προκλινικές δοκιμές δείχνουν ότι εμβόλιο αναστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου. Εμβόλια mRNA αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια από εταιρείες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με θεαματικά αποτελέσματα. Πέρυσι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech για την έναρξη κλινικών δοκιμών που θα παρέχουν «εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο», με στόχο να φτάσουν σε 10.000 ασθενείς έως το 2030.Οι φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Merck αναπτύσσουν πειραματική θεραπεία κατά του καρκίνου, που σε μελέτη μεσαίου σταδίου έδειξε ότι μειώνει την πιθανότητα υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα -τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος- κατά το ήμισυ έπειτα από τρία χρόνια θεραπείας. Τα φάρμακα mRNA, τα οποία αξιοποιήθηκαν ως εμβόλια και κατά του COVID-19, λειτουργούν εισάγοντας τμήμα του αγγελιοφόρου RNA στον οργανισμό, που προτρέπει τα κύτταρα να παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένη και παράγει αντισώματα για να την καταπολεμήσει. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ρωσικές έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κλινική μελέτη
Αξιολογώντας την είδηση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στην «Απογευματινή»: «Για να μπορούμε να κρίνουμε ότι πρόκειται για εμβόλιο με αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη κλινική μελέτη. Αφού δεν έχουμε αυτό το στοιχείο ακόμη, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στη χώρα έχουν γίνει σημαντικά ερευνητικά βήματα. Την περίοδο της πανδημίας η Ρωσία πρώτη ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε εμβόλιο, το Sputnik V, το οποίο μάλιστα διέθεσε στον πληθυσμό της αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες. Στις αρχές του έτους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι Ρώσοι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη δημιουργία εμβολίων για τον καρκίνο. Πλην όμως η επικοινωνία με τους επιστήμονες στη Δύση είναι εδώ και χρόνια προβληματική. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία η απομόνωση της Ρωσίας από τη δυτική κοινότητα επιδείνωσε την επικοινωνία αυτή. Εφόσον οι ισχυρισμοί των Ρώσων ελεγχθούν επιστημονικά και επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, δεδομένης και της πρόθεσης η θεραπεία να διατεθεί δωρεάν, καθώς εκείνη που αναπτύσσουν οι ιδιωτικές εταιρείες στη Δύση έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή