Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι υπάρχουν µεταµοσχεύσεις, σε ποσοστό µάλιστα περίπου 33%, στις οποίες οι θεράποντες ιατροί δεν προχωρούν ποτέ, καθώς έχουν στη διάθεσή τους ασύµβατους δότες οργάνων.

*Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα 4 ΤΕΠ των Νοσοκομείων που εφημερεύουν - Μοίρασε γλυκά σε εργαζόμενους και ασθενείς (Εικόνες)

Τη στιγµή κατά την οποία η χώρα µας χαρακτηρίζεται από έλλειψη στη δωρεά οργάνων, καθώς και από τις µεγάλες σχετικές λίστες αναµονής για µεταµόσχευση, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα προχωρούν τάχιστα οι µεταµοσχεύσεις από ζώντες δότες.

Και όχι µόνον αυτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η µονάδα µεταµόσχευσης νεφρού της νεφρολογικής κλινικής του Λαϊκού Νοσοκοµείου Αθηνών διαθέτει σήµερα το πλέον ανεπτυγµένο πρόγραµµα µεταµοσχεύσεων της χώρας µας, καθώς στο ίδρυµα πραγµατοποιούνται περισσότερες από το 50% των µεταµοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες και περισσότερες από το 70% των µεταµοσχεύσεων νεφρού από ζώντες δότες, ενώ το «Λαϊκό» παρακολουθεί επίσης κατ’ έτος περίπου 2.000 µεταµοσχευθέντες εκ νεφρού. Ενδεικτικά, τα έτη 2021 έως 2023 πραγµατοποιήθηκαν 135 µεταµοσχεύσεις νεφρού από αποβιώσαντες και 210 µεταµοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Στην ίδια µονάδα έχουν διενεργηθεί από το 2006 περισσότερες από 130 µεταµοσχεύσεις νεφρού από ασύµβατους κατά µονάδα αίµατος δότες, ενώ από το 2000 έχουν «περάσει» κατευθείαν στη µεταµόσχευση, δηλαδή χωρίς να εισαχθούν στη διαδικασία της αιµοκάθαρσης, περισσότεροι από 120 λήπτες νεφρού. Μάλιστα, η δραστηριότητα των µεταµοσχεύσεων νεφρού, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, βαίνει διαρκώς αυξανόµενη κατά 20% τον χρόνο, τη στιγµή κατά την οποία η αντίστοιχη αύξηση την οποία σηµειώνουν οι προηγµένες δυτικές χώρες δεν ξεπερνά το 5% τον χρόνο. Και δεν έχετε διαβάσει τίποτε ακόµη...


Το πρωτόκολλο που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις

Σύµφωνα µε όσα εντυπωσιακά εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας και Μεταµόσχευσης Νεφρού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και συντονίστρια διευθύντρια της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταµόσχευσης Νεφρού του «Λαϊκού», Σµαράγδη Μαρινάκη, οι εννέα ειδικευµένοι και οι 14 ειδικευόµενοι νεφρολόγοι του νοσοκοµείου εφαρµόζουν και ένα αυστηρό, πολύπλοκο, σύνθετο και δύσκολο πρωτόκολλο, το οποίο έχει επιτρέψει τα τελευταία τρία χρόνια τη διενέργεια τεσσάρων µεταµοσχεύσεων στις οποίες τα ζευγάρια λήπτη-δότη ήταν απολύτως ασύµβατα, δηλαδή ήταν ασύµβατα και ανοσολογικά… Πώς είναι δυνατόν;

Σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π», µε την πολιτική συνδροµή του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαµάνη, η νεφρολογική µονάδα του Λαϊκού ξεκίνησε, πριν από τρία χρόνια, την εφαρµογή του πρωτοκόλλου ανοσολογικής απευαισθητοποίησης µε τη χορήγηση ενός πολύ ακριβού φαρµάκου, της τάξης των 300.000 ευρώ ανά ασθενή, σε ανοσολογικά ασύµβατους λήπτες και δότες, φάρµακο το οποίο εξαφανίζει κυριολεκτικά και για δέκα ηµέρες όλα τα αντισώµατα που διαθέτουν οι ασθενείς.

Η κ. Μαρινάκη υπογραµµίζει ότι «το γεγονός της εξαφάνισης όλων των αντισωµάτων για τους ασθενείς δίνει “παράθυρο ευκαιρίας” δέκα ηµερών στους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι µπορούν τότε να προχωρήσουν στην εφαρµογή του αυστηρού, πολύπλοκου, σύνθετου και δύσκολου πρωτοκόλλου, το οποίο επιτρέπει να διενεργηθεί η µεταµόσχευση του νεφρού µεταξύ ανοσολογικά ασύµβατων ζευγαριών». Οι τέσσερις µεταµοσχεύσεις νεφρού µεταξύ ανοσολογικά ασύµβατων ζευγαριών δότη-λήπτη είναι ένα µεγάλο νούµερο, εάν σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες µεταµοσχεύσεις νεφρού µε πρωτόκολλο ανοσολογικής απευαισθητοποίησης έχουν διενεργηθεί, µέχρι σήµερα, µόλις 200 σε ολόκληρο τον πλανήτη, συµπεριλαµβανοµένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, µε περίπου τις 80 από αυτές στο σύνολο των 200 να έχουν διενεργηθεί σε χώρες της Ευρώπης.


«Η µονάδα µας στο “Λαϊκό” φτάνει στα όριά της καθηµερινά»

Σύµφωνα µε όσα µας εξηγεί σχετικά η κ. Μαρινάκη, «είναι πολύ δύσκολο, ακόµα πιο δύσκολο, να εφαρµόσεις άλλο πρωτόκολλο, πέραν εκείνου της ανοσολογικής απευαισθητοποίησης, σε αυτά τα ανοσολογικά ασύµβατα ζευγάρια λήπτη-δότη, ενώ, κατά τη διάρκεια του “παραθύρου ευκαιρίας” των δέκα ηµερών το ζευγάρι λήπτη-δότη λαµβάνει πολύ ισχυρή δόση ανοσοκαταστολής και δεν κινδυνεύει από ενδονοσοκοµειακή λοίµωξη όσο το ζευγάρι βρίσκεται χωρίς αντισώµατα». Μάλιστα, η κ. Μαρινάκη µάς εξηγεί ότι η µονάδα του «Λαϊκού» ήταν από τα πρώτα κέντρα στα οποία εφαρµόσθηκε µε επιτυχία το πρωτόκολλο της ανοσολογικής απευαισθητοποίησης, ενώ η ίδια αναφέρει ότι «η µονάδα µας στο “Λαϊκό” φτάνει στα όριά της καθηµερινά, από πλευράς προσωπικού και υποδοµών, ενώ υπάρχει πίεση και για τα χειρουργικά τραπέζια.

Με την εξοµάλυνση αυτών των δυσκολιών, είναι δεδοµένο ότι θα µπορέσουµε να επιταχύνουµε περαιτέρω το έργο και την προσφορά µας, τη στιγµή κατά την οποία “τρέχουν” ήδη κάθε εβδοµάδα δύο µεταµοσχεύσεις στο πρόγραµµα της ζώσας µεταµόσχευσης και 2-3 από αποβιώσαντα δότη, ενώ στη λίστα αναµονής για µεταµόσχευση νεφρού στο κέντρο µας βρίσκονται σήµερα περισσότεροι από 660 αιµοκαθαρόµενοι νεφροπαθείς». Σηµειώνεται ότι η ανάδειξη της Μονάδας Μεταµόσχευσης Νεφρού του «Λαϊκού», µε τη σηµερινή της µορφή, τόσο από κτιριακής όσο και από ποσοτικής και ποιοτικής ανάπτυξης, έλαβε χώρα κατά την εικοσαετία της διεύθυνσής της από τον καθηγητή Νεφρολογίας Γιάννη Μπολέτη και συνεχίζεται µε διευθύντρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σµαράγδη Μαρινάκη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 21/12/2024