Ξεψυχούσε κυριολεκτικά ο 30χρονος πολύ βαριά τραυματίας, από δολοφονικό χτύπημα με μαχαίρι, ο οποίος διακομίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου κατεπειγόντως, με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), από την πλατεία Δικαστηρίων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Χανίων. Η εφημερεύουσα χειρουργός, Χρυσάνθη Σίμου, έπεσε επάνω του με αγωνία, αλλά και με παροιμιώδη ψυχραιμία. Έβλεπε να τον «χάνει»…

Ο 30χρονος πολύ βαριά τραυματίας ήταν αιμοδυναμικά, αλλά και αναπνευστικά ασταθής, σε βαθμό κατά τον οποίον ήταν αδύνατον ακόμη και να μεταφερθεί απλώς. Το δολοφονικό χτύπημα από το μαχαίρι είχε προκαλέσει ένα αδιανόητα σοβαρό τραύμα στο αριστερό ημιθωράκιο, στο μεγάλο αγγείο του πνεύμονα και σε μεγάλο τμήμα του ιδίου του πνεύμονα. Ο πνεύμονας ήταν έξω, ήταν ορατός με γυμνό μάτι. Η κ. Σίμου εφάρμοσε πάραυτα σωλήνα θωρακικής παροχέτευσης και κάλεσε κατεπειγόντως στο ΤΕΠ τον θωρακοχειρουργό, Στέφανο Παλιουδάκη.

«Η Χρυσάνθη ήταν παραπάνω από άψογη σε ό,τι έπραξε. Προσπαθήσαμε αμέσως να τον σταθεροποιήσουμε λίγο, καθώς ο 30χρονος βρισκόταν πριν από την οξεία κατάρρευση και με πίεση στο 3 – 4. Όδευε προς την ανακοπή. Ήταν μονόδρομος για εμάς να σταματήσουμε την αιμορραγία από το αγγείο. Διενέργησα κατεπείγουσα θωρακοτομή, μέσα στο ΤΕΠ». Αυτά εξηγεί στα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” ο κ. Παλιουδάκης και συνεχίζει:

«Όλο το προσωπικό του ΤΕΠ βοηθούσε άοκνα, με την αγωνία ανάγλυφη στα πρόσωπά τους. Βρήκαμε το αγγείο του πνεύμονα, εφαρμόσαμε άμεσα αγγειολαβίδες και, επιτέλους, σταματήσαμε την αιμορραγία. Τότε ήταν που ακούσαμε όλοι την αναισθησιολόγο μας, Κατερίνα Καλέα, να φωνάζει πανηγυρικά: ‘Τον έχουμε, είναι σταθερός’. Δεν είχαν περάσει δεκαπέντε λεπτά της ώρας από την διακομιδή του πολύ βαριά τραυματία στο ΤΕΠ και αρχίσαμε να τρέχουμε τον 30χρονο στους διαδρόμους, μαζί με τα μόνιτορ, για να τον βάλουμε κατεπειγόντως στο χειρουργείο».

Η επιτυχής χειρουργική επέμβαση στον 30χρονο πολύ βαριά τραυματία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν επίσης, σε διάφορα στάδιά της, οι χειρουργοί Ευάγγελος Λώλης, Γιώργος Ηλιάκης, Γιώργος Κουλαξουζίδης, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ και της θωρακοχειρουργικής κλινικής νοσοκομείου Χανίων.

«Διορθώσαμε την φονική ζημία, την οποία είχε υποστεί ο 30χρονος πολύ βαριά τραυματίας, και τον παραδώσαμε σταθερό στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ο 30χρονος εξήλθε της ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε συμβατικό θάλαμο της θωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου μας», επισημαίνει επίσης ο κ. Παλιουδάκης και θυμάται ακόμη:

«Ήταν μία άριστη και συντονισμένη ομαδική δουλειά και όλο το προσωπικό επέδειξε πολύ μεγάλο σθένος, παρά την έκδηλη αγωνία του. Θα θυμάμαι πάντα με ποιον τρόπο, στο τέλος, επανήλθαν τα πλατιά χαμόγελα σε όλους μας και αρχίσαμε να χειροκροτούμε όλοι μαζί, με πανηγυρικές κραυγές, μέσα στο ΤΕΠ. Ήταν φοβερό. Αποδείξαμε ότι οι Χανιώτες πρέπει να είναι υπερήφανοι για το νοσοκομείο τους, καθώς και ότι, παρά τα υπαρκτά προβλήματα, στο ΕΣΥ δεν έχει σβήσει η ‘φλόγα’ για βοήθεια και για προσφορά. Στον υπέρτατο βαθμό, μάλιστα».

Ούτε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τέλος, κατάφερε να συγκρατήσει την συγκίνηση και την υπερηφάνεια του για το κολοσσιαίο ανθρώπινο και επιστημονικό επίτευγμα των γιατρών στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Χανίων.

Ο κ. Γεωργιάδης έγραψε στην πλατφόρμα Χ, την περασμένη Τρίτη:
«Συγχαίρω τους ιατρούς στο Νοσοκομείο Χανίων για την μάχη που έδωσαν και έσωσαν μία ακόμη ζωή! Αυτή η είδηση δεν θα παίξει πουθενά διότι δείχνει τα καλά του ΕΣΥ, ενώ τα media θέλουν να δείχνουν μόνον τα λάθη! Πάντως μπράβο τους!»