«Έχουμε μεγάλο εύρος διακύμανσης του χρόνου αναμονής. Αν πούμε, όμως, ότι ο μέσος χρόνος είναι 8 - 9 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα είμαστε κοντά στην πραγματικότητα. Όσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο είμαστε πολύ καλά, όσο είμαστε στο 10ωρο δεν είναι καλά».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να μειώσει δραστικά, με ριζικές, αλλά σταδιακές και βήμα – βήμα αλλαγές στο σύστημα, την μεγάλη ταλαιπωρία και τον μέσο χρόνο αναμονής των προσερχομένων ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε νωρίτερα σήμερα, με συνέντευξη Τύπου, στη δημοσιότητα τα 25 σημεία των καίριων παρεμβάσεων στο σύστημα, παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, με τα πρώτα αισθητά στους πολίτες αποτελέσματα να διαφαίνονται ήδη από το ερχόμενο Πάσχα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το “βραχιολάκι εντοπισμού” στους προσερχόμενους στα ΤΕΠ ασθενείς, οι 25 εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), οι οποίοι θα καθοδηγούν τους ασθενείς στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων, η τεχνητή νοημοσύνη στη διαλογή των προσερχομένων στα ΤΕΠ ασθενών, κ.ά, θα εντάσσονται σταδιακά, εντός ενός έτους από σήμερα και κάθε δύο μήνες, με στόχο ο μέσος χρόνος αναμονής των προσερχομένων στα ΤΕΠ ασθενών για εξέταση από γιατρό να μειωθεί περίπου στις 5 ώρες, έναντι των 8 – 9 ωρών, που είναι σήμερα ο μέσος χρόνος αναμονής.

Έτσι, τουλάχιστον εννέα θα είναι, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και σταδιακά, τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου, τα οποία θα εφημερεύουν καθημερινά για εικοσιτέσσερις ώρες και θα επικουρούν την γενική εφημερία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, προκειμένου να “απορροφούν” το πλήθος εκείνων των προσερχομένων ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα συνεπικουρούν τη γενική εφημερία των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου θα είναι τα Κέντρα Υγείας λεωφόρου Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ραφήνας, Βάρης, Μεγάρων, Περιστερίου, Κερατσινίου και Ελευσίνας, ενώ θα ενταχθούν σταδιακά, στη συνέχεια, και άλλα Κέντρα Υγείας της Αττικής.

Προσλήψεις αμέσως

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στοχευμένες προσλήψεις για τα Κέντρα Υγείας και τα στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, ως εξής:

  • 50 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό για τα Κέντρα Υγείας,
  • 229 νοσηλευτές και 233 λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής,
  • 19 γιατροί για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής,
  • 18 γιατροί για τα αντίστοιχα ΤΕΠ αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς και
  • 100 τραυματιοφορείς για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής.

«Αποδίδει η πρωινή εφημερία»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η καθημερινή πρωινή εφημερία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, η οποία λειτουργεί από τις 2 Νοεμβρίου του 2024, αποδίδει ήδη θετικά, με εξαίρεση την υπερφόρτωση του “Λαϊκού” (+56%), του “Ιπποκρατείου” (+82%) και του “Γεώργιος Γεννηματάς” (+71%), υπερφόρτωση η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του ΤΕΠ του “Ευαγγελισμού”, νοσοκομείο το οποίο έχει εξαιρεθεί προσωρινά από τις πρωινές εφημερίες.

Ηλεκτρονική κράτηση των ιατρικών ραντεβού

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Φεβρουαρίου επεκτείνεται η κράτηση των ιατρικών ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας finddoctors.gov.gr. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα θα κλείνονται τα ιατρικά ραντεβού για όλες τις δημόσιες δομές και με τους 3.500 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά μια κεντρική πλατφόρμα για τα ιατρικά ραντεβού με όλους τους γιατρούς στη χώρα μας.