Τριπλή παρέµβαση στα πανάκριβα ασφάλιστρα υγείας: Πώς η κυβέρνηση θα φρενάρει τις αυξήσεις στην τιµολόγηση των συµβολαίων
MoneyPro
Τα συμβόλαια υγείας συνεχώς φουσκώνουν και σπρώχνουν τους πολίτες στη διακοπή τους
Τριπλή νοµοθετική παρέµβαση στην «τυφλή» τιµολόγηση των συµβολαίων υγείας που καλούνται να πληρώσουν 1.000.000 ασφαλισµένοι στις ασφαλιστικές εταιρείες αναµένεται την επόµενη εβδοµάδα, µετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε µε τις καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι οποίες «φωτογραφίζουν» αυξήσεις την τελευταία διετία που υπερβαίνουν το 30%.
Ασφάλιστρα υγείας: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις στην τιµολόγηση των συµβολαίων
- Αλλαγή στο ύψος τιµολόγησης για κάθε έτος, το οποίο σήµερα γίνεται µε το αντίστοιχο ποσοστό που βγάζει µελέτη του ΙΟΒΕ, σε σχέση µε το κόστος των νοσηλειών. Παλαιότερα, πριν από το 2020, η αύξηση στα ασφάλιστρα υγείας υπολογιζόταν µε το ποσοστό αύξησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
- ∆ηµιουργία τιµολόγησης των συνθηκών περίθαλψης κατά τα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ, µε λογικές τιµές και ξεκάθαρο τρόπο συνεργασίας. Σήµερα ισχύει κατά το δοκούν τιµολόγηση από τις ιδιωτικές κλινικές, µε βάση το εύρος του συµβολαίου κάθε ασφαλισµένου.
- ∆ηµιουργία πρωτοκόλλου νοσηλειών στη βάση του οποίου θα κινούνται όλες οι ιδιωτικές κλινικές.
Το θέµα ξέσπασε µε αφορµή επιστολή της Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) διά του προέδρου της, κ. Θανόπουλου, που βάζει βόµβα στον Ν. 4738/2020, ο οποίος επιτρέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια υγείας, µε βάση τις εκτιµήσεις του ΙΟΒΕ.
Στόχος των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν να «βγάλουν» από τη µέση τα παλιά ισόβια ασφαλιστήρια συµβόλαια, από τα οποία «έχαναν πολλά λεφτά».
Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΠΟΙΖΩ, τα µακροχρόνια συµβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017 περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023.
Οι εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισµένους στα ετησίως ανανεούµενα ασφαλιστήρια συµβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαµορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισµούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συµβολαίων.Τα ισόβια συμβόλαια
Έτσι, οι αυξήσεις φέρεται να φτάνουν έως και 18% στα ισόβια συµβόλαια, ενώ στα ετήσια ανέρχονται έως 12% ή και 15%.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, µάλιστα, καταγγέλλει παράλληλα ότι υπάρχει µια γενικότερη τάση κατάργησης των ισόβιων συµβολαίων εκ µέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς αυτά θεωρούνται πιο ευνοϊκά για τους καταναλωτές.
Περισσότεροι από ένα εκατοµµύριο ασφαλισµένοι σήµερα καταναλωτές (συνολικά 964.000 συµβόλαια υγείας, ισόβια και ετησίως ανανεούµενα) είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις που µονοµερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισµένοι έχουν ακυρώσει τα συµβόλαιά τους τα τελευταία τρία χρόνια
Οπως εξηγεί στο «MoneyPro» ο πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «το πρώτο που πρέπει να τονισθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να απαλλαγούν από παλαιά συµβόλαια, που σαφώς παρείχαν µεγαλύτερη ασφάλεια στους ασφαλισµένους. Πρόκειται κυρίως για ισόβια και απεριόριστα. Η τακτική κάποιων εταιρειών, που µέσω και των µεγάλων αυξήσεων επιδιώκουν τη λύση αυτών των συµβολαίων, θίγει τον θεσµό, ενώ παράλληλα κάνει τους ασφαλισµένους να αισθάνονται εξαπατηµένοι».
Σηµειώνει, µάλιστα, ότι «είναι σηµαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι, αν δεν προχωρήσει άµεσα σε παρεµβάσεις, αυτό µπορεί να εντείνει το κλίµα καχυποψίας των ασφαλισµένων, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν µεγάλο αριθµό πολιτών από την ιδιωτική στη δηµόσια Υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονηµένο ΕΣΥ».
Ταυτόχρονα, τονίζει ότι ήδη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισµένοι έχουν ακυρώσει τα συµβόλαιά τους τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη κυβερνητική παρέµβαση για να µπει ένα «φρένο» στο φαινόµενο, αλλά και για να µην ενταθεί η αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά, που θα φέρει σε δυσκολότερη θέση τους ασφαλισµένους και τους επαγγελµατίες του κλάδου.Εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) παραδέχθηκε τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα, επισηµαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι οι ίδιες οι εταιρείες που διαµορφώνουν τις δαπάνες υγείας, αλλά τις πληρώνουν. Επισηµαίνει, δε, ότι η δηµόσια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς να λαµβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαµορφώνουν το κόστος της ασφάλισης, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβληµα και δηλώνει ανοιχτή σε συζήτηση µε την Πολιτεία, την εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και όλους τους εµπλεκόµενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων. Αναφέρει ότι το ασφάλιστρο που πληρώνει ο καταναλωτής διαµορφώνεται από τις αποζηµιώσεις υγείας σε ποσοστό 71,5%, τα έξοδα λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας σε ποσοστό 13,4%, τον φόρο ασφαλίστρων 15% και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών, το οποίο είναι µειωµένο κατά 12,9%.
Παραδέχεται, επίσης, ότι το 2022, µε την έξοδο από την πανδηµία και µετά, παρατηρείται σηµαντική αύξηση 14%-14,6% στο καθαρό κόστος κάλυψης υγείας, αλλά επισηµαίνει ότι αυτό προέρχεται σε µεγάλο βαθµό από την επιβάρυνση του ΦΠΑ 24% στις κλινικές. Ο φόρος αυτός αποτελεί σχεδόν το 1/5 του κόστους που πληρώνουν οι πολίτες σε ένα ιδιωτικό νοσοκοµείο.
Επιπλέον, τονίζει ότι, όπως προκύπτει και από δηµοσιευµένα από την Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία, ο κλάδος υγείας λειτουργεί µε ζηµίες (∆είκτης Ζηµιών + Εξόδων 2020: 101,1%, 2021: 99,9%, 2022: 108,6%, 2023: 112,9%). Οταν υπερβαίνει το 100%, ο κλάδος λειτουργεί µε ζηµία, καθώς το άθροισµα αποζηµιώσεων, εξόδων και αµοιβών ξεπερνά τα έσοδα.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά