Δυναμική και λίαν ελπιδοφόρα είσοδο στην ελληνική αγορά έχει ήδη κάνει από τις 15 Νοεμβρίου 2024 το νέο και άκρως καινοτόμο φαρμακευτικό σκεύασμα Mounjaro, το οποίο έφερε στη χώρα μας η εταιρεία Φαρμασέρβ - Lilly. Το φάρμακο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και πωλείται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα ανάλογα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η λιανική του τιμή ανέρχεται στα 253 ευρώ και αντιστοιχεί σε θεραπεία 28 ημερών, δηλαδή τεσσάρων εβδο μάδων. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη δίαιτα και με άσκηση, για τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα (γλυ κόζη) σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και σε υπέρβαρους και παχύσαρ κους ασθενείς. Το Mounjaro, με τη δραστική ουσία τιρζεπατίδη, είναι πλέον το φάρμακο το οποίο αδυνατίζει εντυπωσιακά και δεν ανήκει στην κατηγορία του περιβόητου φαρμά κου Ozempic, με τη δραστική ουσία σε μαγλουτίδη, αλλά πρόκειται για το πρώτο φάρμακο μιας νέας κατηγορίας σκευα σμάτων, αφού το Mounjero προσδένεται σε δύο υποδοχείς: στον GLP-1 και στον GIP.



Ενέσιμη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας: Απώλεια έως και του 26% του βάρους του έπειτα από 72 εβδομάδες χρήσης

Επειτα από σχετικό αίτημα της Φαρμασέρβ - Lilly, το Mounjaro δεν έχει ενταχθεί στη θετική λίστα των υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων και ασφαλιστικώς αποζημιούμενων φαρμάκων, αλλά στη λίστα εκείνων των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία είναι μεν υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα, αλλά όχι ασφαλιστικώς αποζημιούμενα. Με άλλα λόγια, ο ασθενής λαμβάνει από το ιδιωτικό φαρμακείο το Mounjaro, με την προσκό μιση της ιατρικής του συνταγής, και κα ταβάλλει ο ίδιος ολόκληρο το αντίτιμο των 253 ευρώ για θεραπεία ενός μηνός.

Το Mounjaro είναι ενέσιμο και χορηγεί ται υποδορίως, μία φορά την εβδομάδα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανεξάρ τητα από την ώρα του φαγητού. Η προγε μισμένη πένα περιέχει τέσσερις σταθερές δόσεις και κυκλοφορεί στις περιεκτικότη τες των 2,5 mg και των 5 mg, ενώ η Φαρ μασέρβ - Lilly έχει ήδη προμηθεύσει την ελληνική αγορά φαρμάκων με περισσότε ρες από 12.000 μηνιαίες θεραπείες. Μάλιστα, οι σχετικές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εν λόγω φαρμακευτικό σκεύα σμα φτάνει έως και την απώλεια του 26% του σωματικού βάρους του ασθενούς έπει τα από 72 εβδομάδες χρήσης.


Οι διαφορές Mounjaro και Ozempic

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο φαρμά κων, Mounjaro και Ozempic, αφορά τον μηχανισμό της δράσης τους. Το Mounjaro ενεργοποιεί τόσο τους υποδοχείς GIP όσο και τους GLP-1, ενώ το Ozempic δρα μόνο στους GLP-1. Η διπλή δράση του Mounjaro έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να παρέχει πιο ισχυρή αποτελεσματικότητα στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια κλινική μελέ τη η οποία διενεργήθηκε από ερευνη τές της Truveta Inc. και του Providence Health System εξέτασε περισσότερους από 40.000 ενήλικες με υπερβολικό βά ρος ή παχυσαρκία οι οποίοι ξεκίνησαν να λαμβάνουν είτε σεμαγλουτίδη είτε τιρζεπα τίδη στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου του 2022 και Σεπτεμβρίου του 2023. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Και τα δύο φάρμακα οδήγησαν σε σημαντική απώ λεια βάρους, αλλά η τιρζεπατίδη ξεπέρασε τη σεμαγλουτίδη, καθώς, έπειτα από έναν χρόνο θεραπείας, το 81,8% των ασθε νών οι οποίοι λάμβαναν τιρζεπατίδη έχα σαν τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους, δηλαδή όσο το 66,5% εκείνων οι οποίοι λάμβαναν σεμαγλουτίδη.


Πώς λειτουργεί

Το Mounjaro λειτουργεί ως δύο φυσι κές ορμόνες στο σώμα μας, που ονομά ζονται GIP και GLP-1, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της πέψης. Όταν το Mounjaro συνδέεται με τους υποδοχείς GIP και GLP-1, το πάγκρεας απελευθε ρώνει περισσότερη ινσουλίνη, μειώνει την ποσότητα ζάχαρης που παράγει το συκώτι και επιβραδύνει τον ρυθμό της διέλευσης των τροφίμων από το σώμα, κάνοντας τον ασθενή να αισθάνεται χορτασμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βο ηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους.

Επίσης, πρόσφατη μελέτη (2024), η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνώς κορυφαίο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», συνέκρινε την αποτελε σματικότητα της τιρζεπατίδης (Mounjaro) και της σεμαγλουτίδης (Ozempic) στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ή παχύ σαρκους ενήλικες. Τα κύρια ευρήματα της μελέτης ήταν ότι οι ασθενείς οι οποίοι έλα βαν τιρζεπατίδη παρουσίασαν μεγαλύτε ρη απώλεια βάρους σε σύγκριση με εκεί νους οι οποίοι έλαβαν σεμαγλουτίδη και ότι η τιρζεπατίδη οδήγησε σε ταχύτερη επί τευξη του στόχου της απώλειας βάρους σε σύγκριση με τη σεμαγλουτίδη.

«Μεγάλο γεγονός»

Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γε ωργιάδης, είχε δηλώσει πρόσφατα για την είσοδο του Mounjaro στην αγορά φαρμά κων της χώρας μας: «Η είσοδος του φαρ μάκου στην ελληνική αγορά είναι μεγάλο γεγονός. Πρώτα απ’ όλα, είναι το πρώ το φάρμακο που έχει ένδειξη την παχυ σαρκία. Η δυνατότητα ενός ανθρώπου να ελέγξει το βάρος του σημαίνει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του. Η παχυσαρκία εί ναι μια σοβαρή ασθένεια της εποχής μας, με πολλές επιπλοκές. Σχετικά με τις ελλεί ψεις που παρατηρούνται σε αντιδιαβητικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται και για την απώλεια βάρους, εκτιμώ ότι η έλευ ση του ειδικού για την παχυσαρκία σκευά σματος στη χώρα μας θα διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη στα φάρμακα που χρειάζονται».

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 11.01.2025