Nέος κορονοϊός, γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), νοροϊός, ακόµα και άλλες, δευτερεύουσες ιώσεις έχουν γεµίσει τις πνευµονολογικές και τις παθολογικές κλινικές των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της χώρας και το πραγµατικά παρήγορο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός κινείται σε αισθητά πιο χαµηλά επίπεδα σε σχέση µε την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2024. Αλλιώς θα µιλούσαµε ήδη για ασφυκτική πίεση στις απλές κλίνες νοσηλείας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ όλης της χώρας…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πνευµονολογική κλινική του νοσοκοµείου της Αθήνας «Ευαγγελισµός» είχε µέχρι την προπερασµένη εβδοµάδα σταθερά περίπου 20 νοσηλευόµενους ασθενείς, αλλά κατά τη διάρκεια της περασµένης εβδοµάδας έφτασε τους περίπου… 50, ενώ αισθητά αυξηµένες καταγράφονται επίσης οι προσελεύσεις και οι νοσηλείες ασθενών στις πνευµονολογικές κλινικές του πανεπιστηµιακού νοσοκοµείου Χαϊδαρίου «Αττικόν». Αιτία και στις δύο ενδεικτικές περιπτώσεις δεν είναι άλλη από το «κοκτέιλ» των ιώσεων που ταλαιπωρεί το τρέχον χρονικό διάστηµα την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας.

Γρίπη

Ετσι, σαρωτική ήταν, κατά τις τελευταίες ηµέρες του 2024, η αύξηση της διάδοσης της γρίπης τύπου Α στα αστικά λύµατα του Λεκανοπεδίου, τα στοιχεία των οποίων συλλέγουν και επεξεργάζονται οι συνεργάτες του αντιπρύτανη και καθηγητή Αναλυτικής Χηµείας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Νίκου Θωµαΐδη, µε την εν λόγω αύξηση να φτάνει το 360%, ενώ είχε προηγηθεί, µία εβδοµάδα πριν, επίσης εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 180%. Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία του κ. Θωµαΐδη, µετά τις 29 ∆εκεµβρίου 2024 παρατηρείται ραγδαία αύξηση της γρίπης τύπου Β, χωρίς να υποχωρεί η γρίπη τύπου Α, ενώ το ιικό φορτίο του νέου κορονοϊού στα αστικά λύµατα του Λεκανοπεδίου παραµένει χαρακτηριστικά σε πιο χαµηλά επίπεδα σε σχέση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του χειµώνα του 2023-2024. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκποµπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και στους δηµοσιογράφους Κώστα Παπαχλιµίντζο και Κατερίνα ∆ούκα, ο Νίκος Θωµαΐδης ανέφερε, µεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Σε σύγκριση µε την περίοδο Χριστουγέννων 2023 - Πρωτοχρονιάς 2024, βλέπουµε ότι το 2023 δεν είχαµε καν γρίπη Β. Ο κορονοϊός είναι φέτος πέντε φορές χαµηλότερος και ο RSV δύο φορές χαµηλότερος. Ωστόσο, το ιικό φορτίο της γρίπης Α είναι διπλάσιο φέτος απ’ ό,τι το 2023- 2024. Η αύξηση της γρίπης τύπου Β, όµως, είναι απείρως µεγαλύτερη, αφού δεν τη βρίσκαµε το 2023-2024». Αναφερόµενος στους εµβολιασµούς κατά της γρίπης, ο καθηγητής σηµείωσε ότι «το εµβόλιο παρέχει µεγάλη προστασία από τα σοβαρά συµπτώµατα, αλλά δεν καλύπτει πλήρως. Θα αρρωστήσεις, αλλά µε ήπια συµπτώµατα. Και βεβαίως υπάρχουν πολλοί νέοι που δεν έχουν εµβολιαστεί».

Γαστρεντερίτιδες

Σύµφωνα µε τα δεδοµένα του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ), κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάιο του 2024 έως τον Οκτώβριο του 2024 καταγράφηκαν... επτά εξάρσεις κρουσµάτων γαστρεντερίτιδας σε όλη τη χώρα, για τις οποίες ο υπεύθυνος µικροοργανισµός ήταν ο νοροϊός, ενώ ο αντίστοιχος αριθµός εξάρσεων ήταν 1-2 ανά έτος, κατά µέσο όρο, τα προηγούµενα έτη. Ο νοροϊός µεταδίδεται εύκολα, ωστόσο η λήψη µέτρων υγιεινής, καθαριότητας και απολύµανσης συµβάλλει στον περιορισµό της µετάδοσής του. Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι λοιµώξεις του γαστρεντερικού συστήµατος, που προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται από υδαρή διάρροια, έµετο, κράµπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και µερικές φορές πυρετό. Κάποιες φορές µπορεί να εκδηλωθούν συµπτώµατα όπως κεφαλαλγία και αρθραλγίες. Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, µε εξαίρεση τα βρέφη, τους ηλικιωµένους και τα ανοσοκατεσταλµένα άτοµα, που µπορεί να εµφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα. Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα µεταδίδονται κατά κανόνα από άτοµο σε άτοµο µέσω επαφής µε µολυσµένες επιφάνειες ή αντικείµενα, καθώς και µέσω της κατανάλωσης µολυσµένου τροφίµου ή νερού. Αύξηση της συχνότητας εµφάνισής τους παρατηρείται συνήθως τους χειµερινούς µήνες, ενώ οι συχνότερα αναγνωριζόµενοι ιοί είναι οι νοροϊοί.

Διαγνωστικός έλεγχος

∆εδοµένων των κοινών συµπτωµάτων µεταξύ του RSV, του νέου κορονοϊού και της γρίπης, είναι δύσκολο να κάνουµε αυτοδιάγνωση µε ακρίβεια. Επιπλέον, αυτοί οι ιοί µπορούν να συγκυκλοφορούν και να αυξάνουν τον κίνδυνο της έκθεσης σε πολλαπλές λοιµώξεις του αναπνευστικού ταυτόχρονα. Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την αποτελεσµατική διαχείριση της εκάστοτε νόσου, καθώς επιτρέπει την άµεση αποµόνωση, την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία, αλλά και τον εντοπισµό των επαφών για τον έλεγχο της εξάπλωσης των ιών. Σύµφωνα µε όσα εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, «η µεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι η αυξηµένη πιθανότητα η λοίµωξη RSV να προκαλέσει επιπλεγµένη πνευµονία, καθώς και η πιθανή αλληλοεπικάλυψη του νέου κορονοϊού, του RSV και της γρίπης. Τα πιο κοινά συµπτώµατα και των τριών ιών είναι η καταρροή, ο βήχας, η απώλεια όρεξης και ο πυρετός. Τα συµπτώµατα του γαστρεντερικού συστήµατος αποτελούν µια σηµαντική ένδειξη της λοίµωξης COVID-19. Ο έµετος και η διάρροια είναι επίσης πιο συχνά µε την COVID-19 και σε κάποιον βαθµό τη γρίπη, σε σύγκριση µε τον RSV». Επιπλέον, σηµειώνει η κ. Ψαλτοπούλου, «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι ένα σχεδόν µοναδικό σηµάδι της λοίµωξης COVID-19. Μία άλλη ένδειξη είναι ο χρόνος εµφάνισης των συµπτωµάτων. Ασθενείς οι οποίοι έχουν µολυνθεί από τον ιό της γρίπης τείνουν να εµφανίζουν συµπτωµατολογία πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ιούς και σε µεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση µε την έναρξή τους. Η καταρροή και ο συριγµός είναι µερικά χαρακτηριστικά συµπτώµατα του RSV και µπορούν να οδηγήσουν σε βρογχιολίτιδα. Η βρογχιολίτιδα είναι φλεγµονή και συµφόρηση στους µικρούς αεραγωγούς των πνευµόνων, η οποία, µε τη σειρά της, µπορεί να προκαλέσει τον ήχο συριγµού».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά