Σε πλήρη έξαρση βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο στη χώρα μας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, με τους ειδικούς γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, σε συνδυασμό με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η διασπορά του οποίου, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει σε διαδικασία ύφεσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και ιδιαιτέρως για τα παιδιά.



Σε έξαρση η γρίπη A και Β - Τι λένε οι ειδικοί

Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία της «Απογευματινής» με ιδιώτες παιδιάτρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μας εξηγούν ότι, πέρα από τα πολλά περιστατικά γρίπης τα οποία βλέπουν εδώ και δύο εβδομάδες ακόμη πιο μαζικά, αυξημένες εμφανίζονται επίσης οι επισκέψεις παιδιών και βρεφών τα οποία έχουν μολυνθεί από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), κάτι το οποίο δεν έβλεπαν στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Α» η ειδική παιδίατρος του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας «Ιασώ Παίδων», Αρετή Μανιώτη, «στο τρέχον χρονικό διάστημα μπορούμε να πούμε ότι θερίζει η γρίπη, βλέπουμε πολλά περιστατικά γρίπης, κυρίως τύπου Α αλλά και τύπου Β. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρούνται επίσης αυξημένες επιπλοκές, όπως η πνευμονία ή ακόμη και πιο σοβαρές επιπλοκές, σε μεμονωμένα περιστατικά».

Έτσι, νέος κορωνοϊός και γρίπη συνδέθηκαν την περασμένη εβδομάδα με 24 θανάτους συνανθρώπων μας, ενώ αύξηση υπήρξε για την περασμένη εβδομάδα και στα καταγεγραμμένα κρούσματα του RSV, ο οποίος παραμένει γενικά σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε ήδη στη χώρα μας ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος νεογνού, ηλικίας 13 ημερών, στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου «Βενιζέλειο». Το νεογνό είχε μολυνθεί, ακριβώς, από τον RSV.



Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας μειώθηκαν για μία ακόμη εβδομάδα αισθητά, στις 234, αλλά αυξημένες ήταν οι εισαγωγές ασθενών με γρίπη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ καταγράφηκαν επίσης επτά θάνατοι ασθενών με γρίπη, έναντι των δέκα την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και τριών για τρεις εβδομάδες πριν.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, από την πρώτη εβδομάδα του 2024 έως την πέμπτη εβδομάδα του 2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανέρχονται σε 91, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ συστήνει «τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα), να εμβολιάζονται για τα δύο νοσήματα, COVID-19 και γρίπη».