Αντιληπτή κατέστη από την πρώτη κιόλας στιγµή από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η αδήριτη αναγκαιότητα για την άµεση ενίσχυση του υγειονοµικού προσωπικού, το οποίο θα κληθεί να συνδράµει πολίτες, τραυµατίες και ασθενείς, στην απευκταία περίπτωση ενός µεγάλου σεισµού στην περιοχή του Αιγαίου µεταξύ της Αµοργού και της Σαντορίνης.

*Διαβάστε ακόμα: Σεισμοί: "Δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση" λένε ειδικοί στο parapolitika.gr - Κρούουν τον κώδωνα για μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου

Αντιληπτό κατέστη επίσης από την πρώτη κιόλας στιγµή, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον κ. Γεωργιάδη και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, το γεγονός ότι η τυχόν επιπρόσθετη παρουσία υγειονοµικού προσωπικού σε Σαντορίνη, Αµοργό και Ίο θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους των εν λόγω νησιών να ανακτήσουν την εµπιστοσύνη τους στις σχετικές προσπάθειες πρόληψης εκ µέρους της πολιτείας και τη µέριµνα για την ενίσχυση του δηµόσιου συστήµατος Υγείας στη Σαντορίνη, την Αµοργό και την Ίο, κάτι το οποίο αναµένεται να έχει, όπως είναι φυσικό, άµεσα ορατή και θετική ανταπόκριση στη «σκληρή» και ακραία δύσκολη καθηµερινότητα, την οποία ζουν τις τελευταίες ηµέρες οι κάτοικοι των συγκεκριµένων τριών νησιών του Αιγαίου.

Έτσι, έπειτα από ρητή εντολή του κ. Γεωργιάδη, σε πλήρη ετοιµότητα (stand by) για κατεπείγουσα αναχώρηση για την επίµαχη περιοχή έχει ήδη από την περασµένη ∆ευτέρα θέσει ο διοικητής της 2ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, δύο οµάδες γιατρών και νοσηλευτών από τα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» και του Νοσοκοµείου-Κέντρου Υγείας Νάξου, καθώς και την ειδική επιστηµονική οµάδα ψυχολογικής υποστήριξης από το Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Αττικής (ΨΝΑ) «∆αφνί».


«Επιστράτευση προς ενίσχυση του Νοσοκομείου Σαντορίνης»

Οι ως άνω οµάδες, σύµφωνα πάντα µε τις αυστηρές οδηγίες του Χρήστου Ροϊλού, είναι από ηµέρες πανέτοιµες προκειµένου να αναχωρήσουν πάραυτα για να ενισχύσουν κυρίως τη δύναµη του Νοσοκοµείου Σαντορίνης, αλλά και τις δηµόσιες υγειονοµικές δοµές των Αµοργού και Ίου, σε περίπτωση που εκδηλωθεί µεγάλο γεωλογικό συµβάν, δηλαδή σεισµός µεγάλης έντασης. Σε µία τέτοια περίπτωση απολύτως βέβαιη πρέπει να θεωρείται η «επιστράτευση» όλων των ιδιωτών γιατρών στα τρία νησιά.

Εξάλλου, από την προπερασµένη εβδοµάδα, µε εντολή του Χρήστου Ροϊλού, όλες οι άδειες του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του λοιπού προσωπικού του Νοσοκοµείου Σαντορίνης έχουν ανακληθεί κατεπειγόντως και λίαν αυστηρώς.

Την ίδια στιγµή, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιµότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των µηχανισµών άµεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Αµεσης Βοήθειας, το οποίο αποτελεί επίσης επιχειρησιακό βραχίονα του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη προχωρήσει στη στοχευµένη ενίσχυση των δυνάµεών του στη Σαντορίνη, την Αµοργό και την Ίο.

Συγκεκριµένα, οι δυνάµεις του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αµοργό και Ίο έχουν ήδη ενισχυθεί από οµάδα του Ειδικού Τµήµατος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ - ΕΚΑΒ), αποτελούµενη από γιατρό και διασώστες µε τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισµό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήµατα.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του ΕΚΑΒ βρίσκονται όλο το 24ωρο σε αυξηµένη επιχειρησιακή ετοιµότητα και διασφαλίζουν τον συνεχή συντονισµό και την άµεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών. «Το ΕΚΑΒ και οι αρµόδιες αρχές παραµένουν σε ετοιµότητα, µε βασικό µέληµα την προστασία της δηµόσιας υγείας και την αποτελεσµατική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» στέλεχος της εν λόγω οµάδας του ΕΤΙΚ - ΕΚΑΒ, το οποίο έχει ήδη µεταβεί στη Σαντορίνη. Μάλιστα, στο νησί αναµένεται την Τρίτη να µεταβούν ο κ. Ροϊλός και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.


Χρήσιµες… διαµαρτυρίες

Σε µία τέτοια πρωτόγνωρη για τη χώρα µας κατάσταση, όπου τα φαινόµενα της φύσης είναι αδύνατο να προληφθούν στην πηγή τους και η αβεβαιότητα για την επόµενη κιόλας στιγµή καθίσταται ως ένας εξαιρετικά σοβαρός παράγοντας πρόκλησης ανησυχίας και φόβου για τους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αµοργού και της Ίου, ακόµη και οι διαµαρτυρίες εκ µέρους των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υγειονοµικών στη χώρα µας µόνο θετικά αποτελέσµατα µπορούν να αποφέρουν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων ∆ηµόσιων Νοσοκοµείων (ΠΟΕ∆ΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, µετέβη εσπευσµένως το πρωί της περασµένης Τρίτης στο Νοσοκοµείο Σαντορίνης και προέβη σε σχετικές δηλώσεις: «Οι δηµόσιες υπηρεσίες του νησιού, που σε ενδεχόµενο σεισµό θα κληθούν να συνδράµουν τους κατοίκους, ενισχύονται µε µετακινήσεις προσωπικού. Λαµβάνονται µέτρα πρόληψης. Τα σχολεία κλειστά, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σωστά, σε τµήµατα του νησιού απαγορεύονται οι επισκέψεις, άνδρες της ΕΜΑΚ ήρθαν στο νησί προληπτικά. Το ίδιο πρέπει να συµβεί και για το νοσοκοµείο. Σήµερα είναι χωρίς κανέναν παθολόγο, χωρίς κανέναν καρδιολόγο, χωρίς κανέναν µικροβιολόγο, χωρίς κανέναν παιδίατρο και, φυσικά, ζορίζονται και σε όλες τις άλλες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Πώς θα καταφέρουν να προσφέρουν έτσι ασφαλείς υπηρεσίες, σε περίπτωση τραυµατιών από ενδεχόµενο σεισµό; Θα πρέπει άµεσα το Νοσοκοµείο Σαντορίνης να ενισχυθεί µε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, επαρκώς και σε όλες τις ειδικότητες, για να µπορέσει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση ανάγκης. Εάν υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη να δηµοσιοποιηθεί, για να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και οι κάτοικοι».

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 9/02/2025