Tην εμφάνιση μιας εξαιρετικά μολυσματικής και θανατηφόρας ασθένειας, γνωστής ως ιός του Σουδάν, επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ, μετά το θάνατο μιας 32χρονης νοσοκόμας. Ο ΠΟΥ ανέφερε δύο κύριες ομάδες λοιμώξεων μεταξύ της οικογένειας της νοσοκόμας και στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα του ιού, ο οποίος δεν έχει γνωστό εμβόλιο και καμία γνωστή θεραπεία. Τα κρούσματα του ιού είναι σχετικά σπάνια. Αυτή η νέα επιδημία είναι η ένατη που καταγράφεται από το 1976, όταν ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά και -όπως συνηθιζόταν τότε- πήρε το όνομά του από την τοποθεσία όπου σημειώθηκε η πρώτη αυτή επιδημία, το νότιο Σουδάν.

Μια επιδημία του ιού του Σουδάν το 2022, επίσης στην Ουγκάντα, είχε ως αποτέλεσμα 164 κρούσματα και 77 θανάτους (ποσοστό θνησιμότητας 47%).


"Για την τρέχουσα επιδημία του ιού του Σουδάν, γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων και επίσης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων"

Ο Michael Head, Ανώτερος Ερευνητής στην Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δήλωσε στο The Conversation : «Η νόσος του ιού του Σουδάν είναι ουσιαστικά μια ασθένεια που μοιάζει πολύ με τον Έμπολα. Ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει αρκετές επιδημίες υψηλού προφίλ. Η επιδημία στη δυτική Αφρική το 2014-16 ήταν η μεγαλύτερη με 28.600 κρούσματα και 11.325 θανάτους.

«Ο ιός του Σουδάν και ο ιός Έμπολα προέρχονται και οι δύο από την οικογένεια των ορθοεμπολαϊών, αλλά έχουν διαφορετικές πρωτεΐνες και γενετικά συστατικά, οπότε η ανοσολογική απάντηση σε κάθε ιό είναι διαφορετική. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι τα εμβόλια του Έμπολα δεν θα είναι αποτελεσματικά κατά του ιού του Σουδάν. Για την τρέχουσα επιδημία του ιού του Σουδάν, γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων και επίσης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Τα φάρμακα αυτά δημιουργούν αντισώματα που έχουν ως στόχο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού».

Όλα τα κρούσματα της τελευταίας επιδημίας έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής στην Ουγκάντα, αλλά υπάρχουν φόβοι για μελλοντική εξάπλωση.

Ο Μάικλ δήλωσε: «Ο κ: «Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη γεωγραφική κατανομή νέων και αναδυόμενων λοιμώξεων, όπως ο Έμπολα και η νόσος του ιού του Σουδάν και ο ιός της Κριμαίας-Κόνγκο. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός, θα βρουν νέα ενδιαιτήματα, ενώ ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου γίνονται ήδη πιο συχνές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών κατά της υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές θα παρεμποδιστούν από την αστάθεια και την έλλειψη συνοχής από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο κόσμος αντιμετωπίζει αβέβαιους καιρούς και αυτές είναι ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν ο ιός του Σουδάν και άλλες μολυσματικές ασθένειες».