Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Nursing Review (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/inr.13099),με επικεφαλής την καθηγήτρια Δρ. Allison Squires από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, έδωσε άθελά της “τροφή” για παραπληροφόρηση. Προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας και δήθεν ανέδειξε ανησυχητικά δεδομένα, τα οποία αποκαλύπτουν τα σοβαρά ψυχικά προβλήματα, τα οποία, όμως, δηλώνουν οι ίδιοι οι νοσηλευτές ότι αντιμετωπίζουν, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως είδε το φως της δημοσιότητας, η μελέτη αυτή κάλυψε 9.387 νοσηλευτές σε 35 χώρες, αλλά αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί νοσηλευτές παγκοσμίως δηλώνουν οι ίδιοι ότι βιώνουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτή καθ’ εαυτήν την νόσηση από ψυχικές παθήσεις.

Τα πιο κοινά προβλήματα, τα οποία οι ίδιοι οι ερωτηθέντες νοσηλευτές δήλωσαν ότι τους ταλαιπωρούν, περιλαμβάνουν δηλώσεις για άγχος (44%), δηλώσεις για κατάθλιψη (21%) και δηλώσεις για burnout (57%), σύμφωνα με δημοσιεύματα διαφόρων ΜΜΕ. Είναι, όμως, έτσι; Αυτό δείχνει η έρευνα;

Στην πραγματικότητα, η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στη δημοσιότητα, η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 31 Ιουλίου του 2022 και 31 Οκτωβρίου του 2023 και αφορά όχι δεδομένα περί της ψυχικής υγείας των νοσηλευτών, αλλά αυτοαναφορές για συμπτώματα ψυχικής νόσου, δηλώσεις των ιδίων για επαγγελματική εξουθένωση, δηλώσεις για προσωπικές απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλώσεις για πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Οι δηλώσεις για άγχος ή για κατάθλιψη

Οι δηλώσεις για άγχος ή για κατάθλιψη εμφανίστηκαν σε ποσοστά που κυμαίνονταν από 23% έως 61%, ενώ παρατηρήθηκαν διαφορετικές τάσεις ανά χώρα. Περίπου το 18% του δείγματος ανέφερε ότι είχε κάποια συμπτώματα εξουθένωσης. Η πλειονότητα των εργοδοτών των νοσηλευτών δεν παρείχε υποστήριξη ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας.

Επίσης, οι περισσότεροι νοσηλευτές ανέφεραν ότι ασχολούνταν πλέον πιο συχνά με πρακτικές αυτοφροντίδας σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα πριν από την πανδημία. Συγκεκριμένα, το 20% των νοσηλευτών δήλωσε την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, το 35% δήλωσε ότι έχασε έναν φίλο και το 34% έναν συνάδελφο λόγω της λοίμωξης COVID-19. Σχεδόν οι μισοί (48%) ανέφεραν ότι βίωσαν δημόσια επιθετικότητα λόγω της ταυτότητάς τους ως νοσηλευτή…

Ο πραγματικός σκοπός της έρευνας, όπως αυτός καταγράφεται από τους ίδιους τους μελετητές, ήταν να περιγράψει την αυτοαναφερόμενη ψυχική υγεία νοσηλευτών από 35 χώρες, οι οποίοι εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της λοίμωξης COVID-19, και όχι αυτή καθ’ εαυτή την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Η έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα την εντύπωση ότι οι νοσηλευτές πάσχουν στην πλειονότητά τους από άγχος, κατάθλιψη και επαγγελματική εξουθένωση. Κάποιοι πάσχουν σίγουρα, αλλά η ως άνω έρευνα δεν μας δείχνει κάποιο σοβαρό ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο να διαφέρει παρασάγγας από την διάδοση των εν λόγω ψυχικών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό οποιασδήποτε χώρας.

Με τέτοια θέματα καλό θα ήταν να μην αυτοσχεδιάζουμε ούτε να παραφράζουμε...