«Δεν πρόκειται για ένα συμβάν, το οποίο να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως, παρά το γεγονός ότι έχουμε μία αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κρούσματα της γρίπης, συνεπώς και της γρίπης των πτηνών. Τα στελέχη τα οποία εντοπίστηκαν σε αργυροπελεκάνους στην Φλώρινα, ενώ είναι με τον υπότυπο Α (Η5Ν1), ωστόσο και αυτοί οι υπότυποι διαθέτουν υποστελέχη. Τα συγκεκριμένα δεν είναι ανησυχητικά για τον άνθρωπο. Καμία ανησυχία».

Αυτό δηλώνει στα parapolitika.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Κρήτας, μετά από τη σχετική ανακοίνωση για το θέμα, η οποία εξεδόθη την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, «στις 17 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν δέκα νεκροί αργυροπελεκανοι στις λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα στην περιοχή του Αμυνταίου. Ελήφθησαν δείγματα των πουλιών και από έλεγχο που έγινε στα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5Ν1). Σύμφωνα με την έκθεση του εργαστηρίου πρόκειται για ιό χαμηλής παθογονικότητας».

Μάλιστα, ο κ. Ραπτόπουλος από την υποδιεύθυνση κτηνιατρικής Φλώρινας δήλωσε σχετικά ότι «τα νεκρά πουλιά περισυλλέχτηκαν από ειδικό συνεργείο και ακολούθησε η καύση τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαχείρισης τέτοιων περιστατικών».

Εξήγησε ότι προς το παρόν «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, το φαινόμενο παρακολουθείται και ότι δεν έχει σχέση με το κύμα του ιού που σάρωσε το 2021, σκοτώνοντας 1.500 πουλιά».