Περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας μας, ηλικίας 30- 70 ετών, είναι οι δικαιούχοι του δωρεάν προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μάλιστα, η αποστολή των γραπτών ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων (SMS) για το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM.

*Διαβάστε ακόμα: Ειρήνη Αγαπηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1: Αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση στο ΕΣΥ - Φέτος είναι η χρονιά των αλλαγών



Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έχει σωθεί μία πόλη μεγαλύτερη από τη Λαμία από τα προγράμματα πρόληψης

Συγκεκριμένα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε τα εξής: «Έχω ρίξει το βάρος στο κομμάτι που έχει να κάνει με την πρόληψη. Ξέρετε ότι έχει ήδη σωθεί μία πόλη μεγαλύτερη από τη Λαμία από τα προγράμματα πρόληψης και την 26η Φεβρουαρίου ξεκινάνε και τα SMS για τα καρδιαγγειακά. Φέτος είναι η χρονιά των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ήδη ξεκινήσαμε με τις Κινητές Ομάδες Υγείας από το Ορμένιο. Να σας πω ότι σώσαμε τρεις ανθρώπους εκεί. Δηλαδή ανακαλύψαμε άνθρωπο ο οποίος είχε ένα οξύτατο πρόβλημα καρδιακό, το οποίο θα του στοίχιζε τη ζωή τις επόμενες ώρες, και τον μεταφέραμε άμεσα στο νοσοκομείο. Μια άλλη περίπτωση ανθρώπου που ήταν στα πρόθυρα να πάθει εγκεφαλικό, μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο. Ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν μέχρι και κάταγμα στο ισχίο. Έχουμε πολλές περιπτώσεις τέτοιες».

«Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, 250 τον αριθμό με 1.000 επαγγελματίες Υγείας, θα καλύψουν όλη τη χώρα και θα αντιμετωπίσουν τις ανικανοποίητες ανάγκες υγείας και με επισκέψεις κατ’ οίκον και θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντική μείωση των ανισοτήτων στην Υγεία. Την Τρίτη θα είμαστε στο Ίλιον, όπου θα παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες σε πάνω από 125 ανθρώπους κατ’ οίκον. Δεν θέλουμε ο κόσμος να πηγαίνει στα νοσοκομεία χωρίς λόγο».


Τι καλύπτει το πρόγραμμα δωρεάν καρδιολογικού προσυμπτωματικού ελέγχου

Στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και της Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του προγράμματος για τον δωρεάν καρδιολογικό προσυμπτωματικό έλεγχο, αναφέρεται πως οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που καλύπτονται από την εν λόγω δράση είναι οι ακόλουθες: ολική χοληστερόλη (TCHOL), χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C), χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C), τριγλυκερίδια (Tgs), Νon-HDL-C, σάκχαρο αίματος - γλυκόζη (CL), γενική αίματος. Στο δεύτερο στάδιο, η διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου για την παρουσία ή απουσία της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: λήψη καρδιολογικού ιστορικού, καρδιολογική κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία), μέτρηση αρτηριακής πίεσης, υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης, προσδιορισμός λιποπρωτεΐνης Α.

Η δράση αποσκοπεί στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη συλλογή σχετικών πληθυσμιακών δεδομένων και αφορά τη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ιατρική επίσκεψη, καθώς και την καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.



Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Δικαιούχοι της δράσης ορίζονται οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: είναι ηλικίας από 30 έως 70 ετών και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Σημειώνεται ότι η οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων στη δράση είναι μηδενική, καθώς η συμμετοχή στο σύνολο του προγράμματος είναι δωρεάν, ενώ η διαδικασία της υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
  • Τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων.
  • Την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό γιατρό ή γιατρό ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Παθολογίας ή Καρδιολογίας.
  • Τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου για την παρουσία ή την απουσία στεφανιαίας νόσου, τον έλεγχο της ισχαιμίας και τον στεφανιογραφικό έλεγχο στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου, σε ιδιώτες γιατρούς και δομές της ιδιωτικής και της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.