
Γρίπη των πτηνών: Συναγερμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Μακεδονίας έχουν σημάνει έντεκα νεκροί αργυροπελεκάνοι με H5N1 - Ποιες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Οι προειδοποιήσεις απο το ECDC
Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν µολύνουν τον άνθρωπο, χαρακτηρίζονται δηλαδή από "χαµηλή παθογονικότητα"
Επίσης, πορτοκαλί συναγερµός σήµανε και στις 6 Μαρτίου στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο ιός της γρίπης των πτηνών ανιχνεύτηκε σε νεκρό αργυροπελεκάνο στο νότιο τµήµα της λίµνης Κερκίνης, κοντά στον Λιθότοπο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπως ανακοίνωσε η ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής - Τµήµα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρµάκων και Εφαρµογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι κρούσµατα της γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί, µεταξύ άλλων, πρόσφατα σε πουλερικά και πτηνά, αλλά σε αιχµαλωσία, στη Γερµανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Βοσνία.
Την ίδια στιγµή, πάντως, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) εκτιµά, επί του παρόντος, ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαµηλός, ενώ για όσους εργάζονται ή εκτίθενται σε µολυσµένα πτηνά και θηλαστικά είναι από χαµηλός έως µέτριος. Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν µολύνουν τον άνθρωπο, χαρακτηρίζονται, δηλαδή, από τη λεγόµενη «χαµηλή παθογονικότητα».
Ωστόσο, ορισµένες παραλλαγές ενδέχεται να αναπτύξουν µεταλλάξεις, οι οποίες αυξάνουν τη δυνατότητά τους να µολύνουν άλλα είδη, συµπεριλαµβανοµένου του ανθρώπου, και η ισχυρή ανησυχία της διεθνούς επιστηµονικής ιατρικής κοινότητας εντοπίζεται στη δυνατότητα να αναπτυχθεί στο ορατό ή το απώτερο µέλλον µια µετάλλαξη του στελέχους H5N1 που να δύναται να µεταδοθεί µε σχετική ευκολία από µολυσµένο άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γρίπη των πτηνών: Ποιες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι σήµερα δεν έχει επιβεβαιωθεί µετάδοση του ιού Α (H5N1) από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε έχουν αναφερθεί ενεργά κρούσµατα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Ε.Ε. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις γενικές οδηγίες που παρέχει ο ΕΟ∆Υ, πέρα από τις ειδικές για τους κτηνοτρόφους, «αποφύγετε να έρθετε σε επαφή µε άγρια πτηνά ή ζώα. Αν τυχόν ήρθατε σε επαφή, εφαρµόστε καλή υγιεινή των χεριών: πλύσιµο των χεριών µε νερό και σαπούνι ή εφαρµογή αντισηπτικού (µπορούν να γίνουν και συνδυαστικά)».Ο ΕΟ∆Υ συµπληρώνει: «Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δύο ή περισσότερα νεκρά άγρια πτηνά ή ζώα σε φυσικό περιβάλλον ή σε κατοικηµένες περιοχές, ενηµερώστε άµεσα την οικεία ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής». Ασφαλώς, ο οργανισµός επισηµαίνει ακόµα τη σηµασία του εµβολιασµού: «Εµβολιασµός κατά της κοινής εποχικής γρίπης, ιδιαίτερα αν ανήκετε σε οµάδα υψηλού κινδύνου ή έρχεστε σε συστηµατική επαφή µε πτηνά, µινκ (γουνοφόρα θηλαστικά) ή χοίρους.
Ο εµβολιασµός κατά της κοινής εποχικής γρίπης αφενός προστατεύει από την κοινή γρίπη, αφετέρου µειώνει την πιθανότητα ταυτόχρονης νόσησης µε τους ιούς της κοινής γρίπης και της γρίπης των πτηνών, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο συνδυασµού τους και δηµιουργίας νέου πανδηµικού ιού. Καλό µαγείρεµα των προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά ή εκτρεφόµενα ζώα, π.χ. αυγά και κρέας».
Χρήστος Κέλλας: "Αναµενόµενα τα περιστατικά"
Μιλώντας στα «Π», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Χρήστος Κέλλας, τονίζει τα εξής: «Σύµφωνα µε τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, τα περιστατικά σε άγρια πτηνά είναι αναµενόµενα και παρατηρούνται σε παγκόσµιο επίπεδο, καθώς αυτά αποτελούν τη φυσική δεξαµενή των ιών της γρίπης των πτηνών. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ο αριθµός των κρουσµάτων τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αυξηµένος. Στην Ελλάδα, η προηγούµενη επιβεβαίωση σε άγρια πτηνά ήταν το 2022, πάλι σε αργυροπελεκάνους στις ίδιες περιοχές. Οπως και τότε, όλες οι αρµόδιες υπηρεσίες και εµπλεκόµενοι φορείς, συµπεριλαµβανοµένων των πτηνοτρόφων, έχουν ενηµερωθεί και λαµβάνουν τα αναγκαία µέτρα, µε ιδιαίτερη έµφαση στην τήρηση των απαραίτητων µέτρων βιοασφάλειας για την αποφυγή µετάδοσης του ιού σε εκτρεφόµενα πουλερικά.
Οι απαιτούµενες ενέργειες που έχουν ήδη γίνει είναι οι εξής:
- Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των 2 χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
- Οπου δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισµός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς ή καλυµµένους χώρους, τουλάχιστον µέχρι τα µέσα Μαΐου».
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά