Ο Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια κοινή πάθηση, που προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ωστόσο σύμφωνα με μία μελέτη, μία κοινή τροφή, που βρίσκεται σε κάθε κουζίνα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έως και 50%.

Πρόκειται για μία ανακάλυψη, η δίνει νέα ελπίδα σε όσους παλεύουν με τον διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας αποτυγχάνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή όταν τα κύτταρα του σώματος δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη.


Διαβήτης τύπου 2: Τα συμπτώματα και η Νο1 τροφή που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), τα πρώιμα σημάδια της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υπερβολική κόπωση,
  • υπερβολική δίψα ή
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Άλλα συμπτώματα, τα οποία είναι τα ίδια για ενήλικες και παιδιά, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • θολή όραση,
  • πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν ή
  • επαναλαμβανόμενες μυκητιασικές λοιμώξεις.


Καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα παίζει η ινσουλίνη. Χωρίς έλεγχο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να εκτοξευθούν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.


Η τροφή που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτη αποκάλυψε ότι μία κοινή τροφή μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έως και 50%.

Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στην 97η ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο και έδειξε ότι το εκχύλισμα από βολβούς κρεμμυδιού, Allium cepa, μείωσε σημαντικά την υψηλή γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα σε διαβητικούς αρουραίους, όταν χορηγήθηκε παράλληλα με το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Anthony Ojieh, MBBS (MD), MSc, από το Πανεπιστήμιο Delta State στην Abraka, Νιγηρία: «Το κρεμμύδι είναι φθηνό και άμεσα διαθέσιμο και έχει χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα», και πρόσθεσε ότι: «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη».

Ο Ojieh και η ομάδα του χορήγησαν μετφορμίνη και διάφορες δόσεις εκχυλίσματος κρεμμυδιού – 200mg, 400mg και 600mg ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως – σε τρεις ομάδες αρουραίων, με ιατρικά προκληθέντα διαβήτη, για να δουν αν θα ενίσχυε τα αποτελέσματα του φαρμάκου.

Η μελέτη περιελάμβανε, επίσης, τη χορήγηση μετφορμίνης και εκχυλίσματος κρεμμυδιού σε τρεις ομάδες μη διαβητικών αρουραίων με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για σύγκριση.

Δύο ομάδες ελέγχου, μία μη διαβητική και μία διαβητική, δεν έλαβαν ούτε μετφορμίνη ούτε εκχύλισμα κρεμμυδιού. Άλλες δύο ομάδες, μία με διαβήτη και μία χωρίς, έλαβαν μόνο μετφορμίνη και όχι εκχύλισμα κρεμμυδιού. Κάθε ομάδα αποτελούνταν από πέντε αρουραίους.

Το εκχύλισμα κρεμμυδιού, σε δόσεις 400mg και 600mg, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε διαβητικούς αρουραίους κατά 50% και 35% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα βασικά επίπεδα, στην αρχή της μελέτης, πριν τα τρωκτικά λάβουν εκχύλισμα κρεμμυδιού, ανέφερε ο κ. Ojieh.

Παρολ' αυτά, το εκχύλισμα κρεμμυδιού οδήγησε σε αύξηση του μέσου βάρους μεταξύ των μη διαβητικών αρουραίων, αλλά όχι των διαβητικών αρουραίων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Anthony Ojieh ανέφερε ότι: «Το κρεμμύδι δεν έχει πολλές θερμίδες. Φαίνεται να αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και κατ’ επέκταση να αυξάνει την όρεξη, οδηγώντας σε αύξηση της σίτισης. Πρέπει να διερευνήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο το κρεμμύδι προκαλεί μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Δεν έχουμε ακόμη μια εξήγηση».


Οδηγίες από τους ειδικούς 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) έχει προσφέρει οδηγίες για τη διατήρηση της υγείας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Μια υγιεινή διατροφή και η διατήρηση της δραστηριότητας θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να ελέγξετε το βάρος σας και γενικά να αισθάνεστε καλύτερα».

Όσον αφορά τις διατροφικές συμβουλές για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το NHS συνιστά μια υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: «Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση ζάχαρης, λίπους και αλατιού».

Τέλος, τονίζουν πως, εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία σας, η επικοινωνία με τον γιατρό σας είναι απαραίτητη.