Μάχη µε τον χρόνο δίνουν ενόψει Πάσχα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της 2ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, προκειµένου να ικανοποιηθεί και να καλυφθεί πλήρως η πρόσκληση ενδιαφέροντος, την οποία έχει εκδώσει η τελευταία, για την κάλυψη θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία 17 νησιών του Αιγαίου, για το χρονικό διάστηµα που καλύπτει τις εορταστικές εξορµήσεις των κατοίκων της χώρας µας.

*Διαβάστε ακόμα: ΠΟΕΔΗΝ: Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρούς στο Αιγαίο


Τα νησιά που χρειάζονται γιατρούς

Συγκεκριµένα, πρόκειται για θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας της Τήνου, της Ίου, της Αµοργού, της Μήλου, της Πάτµου και της Σύµης, καθώς και για τα περιφερειακά ιατρεία στη Σχοινούσα, στα Κουφονήσια, στη ∆ονούσα, στη Σέριφο, στην Ανάφη, στη Φολέγανδρο, στη Σίκινο, στους Λειψούς, στην Τήλο, στη Χάλκη και στο Αγαθονήσι.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην «Απογευµατινή» ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, το πρώτο νησί, για το οποίο καλύφθηκαν οι ανάγκες για γιατρούς στο Κέντρο Υγείας του, ήταν η Πάτµος, η οποία ενισχύεται µε τρεις γιατρούς, αλλά και µε δύο νοσηλευτές. Αντιθέτως, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές της «Α», µηδενική είναι η διαθεσιµότητα των γιατρών, προκειµένου να ενισχύσουν Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία σε ορισµένα νησιά, όπως η Μήλος, η Αµοργός, κ.ά, ενώ, µέχρι το απόγευµα της περασµένης Τετάρτης, ηµέρα τυπικής λήξης της σχετικής προθεσµίας, 15 ήταν οι γιατροί οι οποίοι είχαν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις τους στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος εκ µέρους της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για τα συγκεκριµένα 17 νησιά.

Από τη δική του πλευρά, ο Χρήστος Ροϊλός µας εξηγεί ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς, δεν έχουµε βεβαίως ακόµα την πλήρη εικόνα για τη σχετική ανταπόκριση, αλλά οφείλω να επισηµάνω ένα πολύ σηµαντικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί κρίσιµο παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήµατος: Πρέπει να µας βοηθήσει επίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα στελέχη της πρέπει να διαµορφώσουν ευνοϊκές συνθήκες για τη στέγαση των γιατρών, οι οποίοι θέλουν να καλύψουν θέσεις ιατρικού προσωπικού σε Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία των εν λόγω 17 νησιών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ισχυρή επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και διαθέτει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς και εύλογες συνθήκες στέγασης για τους γιατρούς, οι οποίοι θα προσφέρουν τις πολύτιµες υπηρεσίες τους στα νησιά, κατά την χρονική περίοδο των πασχαλινών διακοπών».

Γιατί το λέει αυτό ο Χρήστος Ροϊλός; Έχει παρατηρηθεί, σε προγενέστερο χρόνο και µε άλλες ανάλογες αφορµές, το δυσάρεστο γεγονός να ζητείται από τους ιδιοκτήτες καταλυµάτων αισθητά αυξηµένο ενοίκιο, µόλις εκείνοι πληροφορηθούν ότι ο επίδοξος ενοικιαστής του καταλύµατος είναι γιατρός. Μία τέτοια πρακτική, η οποία έχει δηλωθεί επισήµως και αρµοδίως ότι δεν εκφράζει τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά µας, έχει τη δυνατότητα ακόµη και να στερήσει τοπικές κοινωνίες από τις πολύτιµες υπηρεσίες πρόθυµων να υπηρετήσουν γιατρών, οι οποίοι όµως δεν καταφέρνουν τελικά να εξασφαλίσουν ένα κατάλυµα, µία στέγη µε πραγµατικά εύλογο ενοίκιο. ΚΙΝΗΤΡΑ Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε όσα έχει κατ’ επανάληψη περιγράψει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πλήρη ισχύ βρίσκεται η προσφάτως ψηφισθείσα από την Ολοµέλεια της Βουλής νοµοθετική διάταξη, σύµφωνα µε την οποία αυξάνεται το κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί για ορισµένο χρονικό διάστηµα. «Θα τους δίνουµε 2.100 ευρώ πλέον του µισθού τους και θα µπορεί ο κάθε δήµος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα µισθό στην τσέπη», είχε τονίσει πρόσφατα µε ιδιαίτερη έµφαση ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας είχε υπενθυµίσει, µεταξύ άλλων, µε νόηµα ότι «υπάρχουν και δήµοι που δίνουν ακόµη και 500 ευρώ επιπλέον. ∆εν είναι χαµηλές οι παροχές αυτές για την Ελλάδα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12/04/2025