
Από το 2026 το Ταµείο για τα πολύ ακριβά γονιδιακά φάρµακα - Πώς θα λειτουργεί η αυτόνοµη χρηµατοδότησή τους
Για τους ασθενείς µε σπάνιες παθήσεις
Πώς θα έρχονται από το νέο έτος στην Ελλάδα οι καινοτόµες θεραπείες για τις σπάνιες παθήσεις
Γονιδιακά φάρµακα: Πώς θα λειτουργεί η αυτόνοµη χρηµατοδότησή τους
Αυτό το Ταµείο και αυτή η απ’ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισµό χρηµατοδότηση των προηγµένων και πάρα πολύ ακριβών καινοτόµων φαρµακευτικών θεραπειών αναµένεται να ανακουφίσουν τις σχετικές δαπάνες του Ινστιτούτου Φαρµακευτικής Ερευνας και Καινοτοµίας (ΙΦΕΤ), θυγατρικής του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ). Το ΙΦΕΤ είναι µέχρι στιγµής ο αρµόδιος δηµόσιος φορέας, µε τον προϋπολογισµό του ίδιου του υπουργείου Υγείας, ο οποίος έχει αποστολή του να εισάγει τέτοιες πάρα πολύ ακριβές θεραπείες στη χώρα µας για να εξυπηρετεί απ’ ευθείας ασθενείς µε σπάνια νοσήµατα, ανθεκτικούς στις λιγότερο καινοτόµες φαρµακευτικές θεραπείες, µε δυσθεώρητο το σχετικό οικονοµικό κόστος.
Έτσι, µε το Ταµείο Καινοτοµίας οι προηγµένες φαρµακευτικές θεραπείες θα µπορούν να εισάγονται αυτόνοµα και να εντάσσονται επίσης στις διαδικασίες της Επιτροπής ∆ιαπραγµάτευσης Τιµών Φαρµάκων του υπουργείου Υγείας, προκειµένου το ∆ηµόσιο να επιτυγχάνει, σε συνεργασία µε τις παρασκευάστριες φαρµακευτικές εταιρείες, σηµαντικά ύψη rebate (εκπτώσεις). Στη συνέχεια, οι θεραπείες αυτές θα είναι διαθέσιµες για τους συγκεκριµένους ασθενείς και θα αποπληρώνονται, κατ’ αρχάς, από το Ταµείο Καινοτοµίας.
Η πρόταση του υπουργείου Υγείας στην Κομισιόν
Την ίδια στιγµή, µία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για την προµήθεια των ως άνω θεραπειών αναµένεται να προτείνει η χώρα µας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην ίδια την Κοµισιόν, προκειµένου όλες οι χώρες-µέλη της Ε.Ε. να έχουν τη δυνατότητα να προµηθεύονται αυτές τις πάρα πολύ ακριβές θεραπείες µε µεγάλες εκπτώσεις και εγκαίρως για τους ίδιους τους ασθενείς.
«Είναι τόσο ακριβές αυτές οι θεραπείες, ώστε είναι δυνατόν τα κράτη-µέλη της Ε.Ε., όσο παραµένουν µεµονωµένα στις διαπραγµατεύσεις τους µε τις παρασκευάστριες φαρµακευτικές εταιρείες, να υπερβαίνουν τα µέγιστα τους σχετικούς προϋπολογισµούς τους, έως ότου εξαντλήσουν κάθε χρηµατοδοτική δυνατότητά τους να προµηθεύονται τέτοια φαρµακευτικά σκευάσµατα», εξηγεί χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο ειδικός σύµβουλος του υπουργού Υγείας, Αδώνι Γεωργιάδη, για τα θέµατα της φαρµακευτικής πολιτικής, Μπάµπης Καραθάνος. «Αυτό το θέµα, όπως είναι διαµορφωµένο σήµερα, έχει τη δυνατότητα να “τινάξει στον αέρα” όλα τα εθνικά συστήµατα Υγείας στον χώρο της Ε.Ε.», αναφέρει ο ίδιος.
Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση µελετούν ήδη το ισχυρό ενδεχόµενο να προτείνουν επισήµως στην Κοµισιόν να αναληφθεί η απόφαση προκειµένου τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. να προµηθεύονται αυτές τις πολύ ακριβές φαρµακευτικές θεραπείες µε τον τρόπο µε τον οποίο προµηθεύονταν τα εµβόλια κατά του νέου κορονοϊού, στη διάρκεια της πρόσφατης πανδηµίας.Συγκεκριµένα, η υπό µελέτη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι θα είναι η ίδια η Κοµισιόν που, αφού καταγράφει και συστηµατοποιεί τις σχετικές ανάγκες κάθε κράτους-µέλους της Ε.Ε. γι’ αυτές τις θεραπείες, θα προχωρά στη συνέχεια σε απ’ ευθείας διαπραγµατεύσεις µε τις παρασκευάστριες εταιρείες, προκειµένου οι ποσότητες των αναγκαίων προµηθειών να είναι τόσο µεγάλες, ώστε η Κοµισιόν να επιτυγχάνει αξιοσηµείωτα υψηλές εκπτώσεις στις τιµές αγοράς τους.
Στη συνέχεια, η ίδια η Κοµισιόν θα διανέµει τις ποσότητες των πάρα πολύ ακριβών θεραπειών στα κράτη-µέλη αναλόγως των καταγεγραµµένων αναγκών τους. Ενδεχοµένως, µάλιστα, να προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση ακόµα και ένα ενιαίο ταµείο χρηµατοδότησης όλης αυτής της διαδικασίας, µε χρηµατοδότηση από τα ίδια τα κράτη-µέλη της Ε.Ε., αναλόγως των δυνατοτήτων τους, αλλά και των ιδιαίτερων αναγκών τους.
Τέλος, σύµφωνα πάντα µε τον κ. Καραθάνο, αυτή η κεντρική ευρωπαϊκή διαδικασία θα µπορούσε να είναι έτοιµη να λειτουργήσει ως πλήρης και ολοκληρωµένος µηχανισµός της Ε.Ε., από τις αρχές κιόλας του 2026.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή