Αν και οι δασμοί της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν γλιτώσει τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι πιθανοί φόροι για την εισαγωγή ειδικών φαρμάκων στις ΗΠΑ παραμένουν μια δαμόκλεια σπάθη, η οποία έχει προκαλέσει ύψιστη ανησυχία στους ηγέτες των πολυεθνικών βιοφαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίοι τώρα εκφράζουν τον φόβο, σύμφωνα με τον οποίον επενδύσεις, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οι δασμοί Τραμπ πονοκέφαλος για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες

Εάν η Ευρώπη δεν πραγματοποιήσει μία “ταχεία, ριζική αλλαγή πολιτικής”, η φαρμακευτική Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), αλλά και η μεταποίηση, είναι “ολοένα και πιο πιθανό να κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ”, προειδοποίησε την Τρίτη, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, καθώς και διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων οι οποίες μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA). Περίπου 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 18 δισεκατομμύρια δολάρια, επενδύσεις σε βιοφαρμακευτικά προϊόντα στα εδάφη της Ε.Ε. των 27 κρατών – μελών θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε η EFPIA, επικαλούμενη έρευνα μεταξύ των CEO, η οποία διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των ηγετών 18 μεγάλων και μεσαίων καινοτόμων πολυεθνικών βιοφαρμακευτικών εταιρειών.

Για να βοηθήσουν την Ευρώπη να διατηρήσει τη φαρμακοβιομηχανία, οι CEO ζήτησαν διάφορες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της ενίσχυσης για την ανταγωνιστική εμπορική αγορά της περιοχής, της προστασίας για την πνευματική ιδιοκτησία, του ρυθμιστικού πλαισίου και της συνοχής των πολιτικών. Ωστόσο, ο κατάλογος υπολείπεται συγκεκριμένων προτάσεων για τους τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει τους πιθανούς δασμούς εκ μέρους των ΗΠΑ στα φαρμακευτικά προϊόντα, παρόλο που η EFPIA σημείωσε ότι η προσθήκη των δασμών μεταφράζεται σε “μικρό κίνητρο για επενδύσεις στην Ε.Ε. και σημαντικούς παράγοντες για μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ”...