Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από μια χειμωνιάτικη μέρα στο σπίτι, με καλή συντροφιά και το τζάκι να καίει, γεμίζοντας τον χώρο με ένα αίσθημα ζεστασιάς και θαλπωρής; Μήπως ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε το είδος θέρμανσης που θα επιλέξετε αυτό τον χειμώνα; Και αν αποφασίσατε πως το τζάκι είναι η ιδανική επιλογή, γιατί να προτιμήσετε το ενεργειακό από το παραδοσιακό τζάκι;

Τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστού τύπου εστίες. Ανάλογα με το στυλ του χώρου σας μπορείτε να επιλέξετε τα υλικά για την εξωτερική διακόσμηση του τζακιού, ώστε να συνδυάζεται άψογα με το υπόλοιπο σπίτι. Άλλωστε το τζάκι αποτελεί ένα από τα στοιχεία του χώρου που δεν αλλάζουν εύκολα, άρα η επιλογή του πρέπει να γίνει με προσοχή.
Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές, αλλά και για όσους επιθυμούν κάτι ξεχωριστό, μπορεί να γίνει ειδική παραγγελία, ώστε να αποκτήσουν ένα τζάκι όπως ακριβώς το έχουν φανταστεί.

Η εστία του τζακιού

Η εστία των ενεργειακών τζακιών είναι κατασκευασμένη από ειδικά υλικά που ακολουθούν τις προδιαγραφές ασφαλείας για μέγιστη απόδοση. Η πόρτα κατασκευάζεται από κεραμικό
κρύσταλλο προσφέροντας μεγάλη στεγανότητα.
Ο καθαρισμός δεν πρέπει να γίνεται με αιχμηρά αντικείμενα, αλλά με απλό χαρτί, ενώ ανάλογα με την συχνότητα χρήσης πρέπει να καθαρίζετε και το δοχείο συλλογής της στάχτης στο κέντρο της εστίας.

Μπορεί να συνδεθεί με την κεντρική θέρμανση;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, τα αερόθερμα και τα υδραυλικά- καλοριφέρ. Το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει ολόκληρο το
σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση συνδέεται με το υδραυλικό δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού και μεταφέρει το παραγόμενο από το τζάκι ζεστό νερό στα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού.
Έτσι, η ζέστη διαχέεται σε όλο το σπίτι ομοιόμορφα και μειώνει την δαπάνη θέρμανσης έως και 50%.

Εναλλακτική λύση θέρμανσης αποτελούν τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια, τα οποία παράγουν ζεστό αέρα θερμοκρασίας 65⁰-70⁰ C. Ο παραγόμενος ζεστός αέρας διοχετεύεται μέσω αεραγωγών στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένο το τζάκι ή και σε άλλους χώρους που μπορεί να επιθυμείτε. Η μεταφορά αυτή του αέρα γίνεται είτε μέσω βεβιασμένης κυκλοφορίας του αέρα, είτε μέσω φυσικής διάχυσης.
Τα ενεργειακά τζάκια ανάλογα με το μοντέλο έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν χώρους από 150 m³ έως 650 m³.

Τοποθέτηση καμινάδας

Το τζάκι συνήθως χτίζεται σε κάποιον τοίχο του σπιτιού, βέβαια μια από τις πιο σύγχρονες επιλογές είναι το τζάκι να βρίσκεται στο κέντρο του χώρου. Ο τρόπος αυτός χαρίζει καλαισθησία και πρακτικότητα, με την θερμότητα να κατανέμεται ομοιόμορφα στον χώρο. Η καμινάδα αποτελεί βασικό στοιχείο του τζακιού, αφού αποτελεί τον αγωγό εξαγωγής των καυσαερίων. Γι΄αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή της (συγκεκριμένη διατομή, ύψος, υλικά, μόνωση). Πολύ σημαντικός είναι και ο τακτικός καθαρισμός της.

Για περισσότερες πληροροφορίες: www.starfire.gr