Τροφές που συμβάλλουν στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παίρνουν μεγάλες ποσότητες καλίου μέσω της διατροφής τους είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό ή να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke
Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος, αλλά τώρα για πρώτη φορά αναδεικνύεται και σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η Δρ Σύλβια Βασερθέιλ-Σμολερ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Κολέγιο Ιατρικής «Albert Einstein» της Νέας Υόρκης, ανέλυσε στοιχεία από τη μελέτη Women’s Health Initiative, που αφορούσαν 90,137 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, 50-79 ετών. Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια, 12 μήνες και τρία χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν κατά μέσο όρο 11 χρόνια. H ερευνήτρια και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν τα διατροφικά ερωτηματολόγια και την περιεκτικότητα σε κάλιο κάποιων τροφών για να καθορίσουν την ποσότητα που κατανάλωνε κάθε γυναίκα. Αυτή ήταν 2.611 mg ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έφηβοι και ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3.500 mg καλίου, καθημερινά. Οι μπανάνες, το αβοκάντο και άλλα φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου. Για παράδειγμα, μια μετρίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 420 mg, ενώ ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο αβοκάντο 708 mg.
Οι επιστήμονες χώρισαν τις γυναίκες σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση: δηλαδή από αυτές που έπαιρναν λιγότερα από 1.926 mg καλίου ανά ημέρα (το ελάχιστο), μέχρι εκείνες που έπαιρναν πάνω από 3.194 mg καθημερινά (το περισσότερο). Κάθε χρόνια, ανά 1.000 γυναίκες, τρεις εκδήλωναν εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν 12 απεβίωναν από οποιαδήποτε αιτία. Οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κάλιο είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και 10% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν την ελάχιστη ποσότητα. Η σχέση ήταν εμφανέστερη στις γυναίκες που δεν έπασχαν από υπέρταση.
«Το κάλιο είναι ζωτικό συστατικό της κυτταρικής λειτουργίας. Επηρεάζει τα κύτταρα του ενδοθηλίου τα οποία καλύπτουν το εσωτερικό των αρτηριών. Άρα ίσως βοηθούν στην καλύτερη αιματική κυκλοφορία», εξηγεί η Δρ Βασερθέιλ-Σμολερ.
Η ερευνήτρια συμπληρώνει ότι ενδεχομένως η σχέση καλίου και εγκεφαλικού επεισοδίου να ισχύει και για τους άνδρες, αν και αυτοί τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και περισσότερο κάλιο. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι θα πρέπει να προτιμούν την πρόσληψη του καλίου μέσω της διατροφής έναντι των συμπληρωμάτων και να προσπαθούν να διατηρούν υγιές βάρος, να μην καπνίζουν, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να γυμνάζονται, για να έχουν σταθερά μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
πηγή:tastyday.gr