Κοροναϊός: Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι ασθενείς χάνουν την όσφρησή τους
Ως ένα από τα πιο παράξενα συμπτώματα της νόσου COVID-19, η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα, ένα πρόσφατο άρθρο στους The New York Times ανέφερε ότι έως και το 87% των ασθενών βιώνει αυτό το σύμπτωμα.
Και, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, περίπου στο 25% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, το πρώτο και μοναδικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η απώλεια της όσφρησης.
Επειδή αυτό το σύμπτωμα (ο ιατρικός όρος είναι ανοσμία) μπορεί να χρησιμεύσει ως βασικός δείκτης για τη διάγνωση, ερευνητές στην Ινδία διεξήγαγαν μια μελέτη για να προσδιορίσουν εκείνες τις μυρωδιές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καλύτερους δείκτες για την COVID-19.
Μπορείτε να μυρίσετε την μέντα και το καρυδέλαιο;
Επειδή η μελέτη προήλθε από την Ινδία, οι ερευνητές επέλεξαν πέντε αρώματα που ήταν πιο συχνά σε ινδικά νοικοκυριά. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν δυσκολία να μυρίσουν την μέντα και το καρυδέλαιο ήταν πιθανότερο να έχουν κοροναϊό.
Συνολικά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 25 οσμές, επιλέγοντας τελικά πέντε για χρήση στο πείραμα, με τις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν πιο εξοικειωμένοι: καρυδέλαιο, κάρδαμο, μάραθος, μέντα και σκόρδο.
Στη συνέχεια βαθμολόγησαν τα αρώματα με βάση την ισχύ και την οικειότητα και ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο τεστ, το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να αναδημιουργήσουν στο σπίτι.
Τελικά, ανακάλυψαν μειωμένη όσφρηση σε περίπου 50% των -κατά τ’ άλλα- ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19.
Από τα πέντε αρώματα, η μέντα και το καρυδέλαιο ήταν εκείνα που οι συμμετέχοντες με κοροναϊό είτε δεν μπορούσαν να μυρίσουν καθόλου, είτε τις αναγνώριζαν λανθασμένα ως κάτι άλλο. Συγκεκριμένα:
Το 36,7% και το 22,4% των ασθενών δεν αναγνώρισαν σωστά την μέντα και το καρυδέλαιο αντίστοιχα.
Το 24,5% των ασθενών δεν μπόρεσε να μυρίσει καν την μέντα και το 20,4% δεν μπορούσε να μυρίσουν καθόλου το καρυδέλαιο.
COVID-19: Γιατί οι ασθενείς χάνουν την όσφρηση;
Τα άτομα με παθήσεις στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αντιμετωπίζουν συχνά «συμφόρηση, καταρροή και άλλα ρινικά συμπτώματα», τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο νευρικό σύστημα αναγνώρισης αρωμάτων.
Αλλά, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, το πιο πιθανό είναι ότι «ο κοροναϊός προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση μέσα στην μύτη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της οσφρητικής ικανότητας των νευρώνων».
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές στην μελέτη τους, η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη επιθεωρηθεί και δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, τα απλά τεστ όσφρησης στο σπίτι θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμιες προσπάθεια ελέγχου του κορονοϊού.
Πηγή: yahoo.com, iatropedia.gr
Και, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, περίπου στο 25% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, το πρώτο και μοναδικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η απώλεια της όσφρησης.
Επειδή αυτό το σύμπτωμα (ο ιατρικός όρος είναι ανοσμία) μπορεί να χρησιμεύσει ως βασικός δείκτης για τη διάγνωση, ερευνητές στην Ινδία διεξήγαγαν μια μελέτη για να προσδιορίσουν εκείνες τις μυρωδιές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καλύτερους δείκτες για την COVID-19.
Μπορείτε να μυρίσετε την μέντα και το καρυδέλαιο;
Επειδή η μελέτη προήλθε από την Ινδία, οι ερευνητές επέλεξαν πέντε αρώματα που ήταν πιο συχνά σε ινδικά νοικοκυριά. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν δυσκολία να μυρίσουν την μέντα και το καρυδέλαιο ήταν πιθανότερο να έχουν κοροναϊό.
Συνολικά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 25 οσμές, επιλέγοντας τελικά πέντε για χρήση στο πείραμα, με τις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν πιο εξοικειωμένοι: καρυδέλαιο, κάρδαμο, μάραθος, μέντα και σκόρδο.
Στη συνέχεια βαθμολόγησαν τα αρώματα με βάση την ισχύ και την οικειότητα και ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο τεστ, το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να αναδημιουργήσουν στο σπίτι.
Τελικά, ανακάλυψαν μειωμένη όσφρηση σε περίπου 50% των -κατά τ’ άλλα- ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19.
Από τα πέντε αρώματα, η μέντα και το καρυδέλαιο ήταν εκείνα που οι συμμετέχοντες με κοροναϊό είτε δεν μπορούσαν να μυρίσουν καθόλου, είτε τις αναγνώριζαν λανθασμένα ως κάτι άλλο. Συγκεκριμένα:
Το 36,7% και το 22,4% των ασθενών δεν αναγνώρισαν σωστά την μέντα και το καρυδέλαιο αντίστοιχα.
Το 24,5% των ασθενών δεν μπόρεσε να μυρίσει καν την μέντα και το 20,4% δεν μπορούσε να μυρίσουν καθόλου το καρυδέλαιο.
COVID-19: Γιατί οι ασθενείς χάνουν την όσφρηση;
Τα άτομα με παθήσεις στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αντιμετωπίζουν συχνά «συμφόρηση, καταρροή και άλλα ρινικά συμπτώματα», τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο νευρικό σύστημα αναγνώρισης αρωμάτων.
Αλλά, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, το πιο πιθανό είναι ότι «ο κοροναϊός προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση μέσα στην μύτη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της οσφρητικής ικανότητας των νευρώνων».
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές στην μελέτη τους, η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη επιθεωρηθεί και δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, τα απλά τεστ όσφρησης στο σπίτι θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμιες προσπάθεια ελέγχου του κορονοϊού.
Πηγή: yahoo.com, iatropedia.gr