Αρχικά αυτό που έχει σημασία είναι να επεξεργαστούμε εμείς οι ίδιοι τα συναισθήματα μας. Οι ειδήσεις από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και οι σκληρές εικόνες πολέμου στις οποίες εκτιθέμεθα έχουν κατακλύσει τη τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο και δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.

Δεν έχει κανένα νόημα να μεταφέρουμε στα παιδιά μας την αγωνία και τους φόβους μας.

Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς. Δε μπορούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας «σε γυάλα». Η αλήθεια όμως για ένα πόλεμο διαφέρει ανάλογα την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί. Άρα η πληροφόρηση πρέπει να είναι ανάλογη με την ανάγκη κάθε παιδιού.

Αν προκληθεί διάλογος από το παιδί μας, τον ενθαρρύνουμε απαντώντας στοχευμένα στις ερωτήσεις του και έχοντας στο νου μας πόσο σημαντικό είναι να του μεταφέρουμε το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας.



Δε ξεκινάμε κουβέντα από μόνοι μας μην έχοντας ακούσει τις απορίες του και προτού αντιληφθούμε πόσες πληροφορίες μπορεί να διαχειριστεί.

Αναφερόμαστε σε γενικότερες αξίες της ζωής όπως είναι η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η αγάπη, το να νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπο και προσπαθούμε να μεταφέρουμε αισιόδοξα μηνύματα.

Ευχαριστούμε την Ήρα Σαρακηνού,  Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια 

Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία.