Προειδοποίηση Συνολάκη: Θα είναι πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής
Θα είναι «πιο συχνοί και πιο έντονοι οι ακραίοι καύσωνες και οι ακραίοι παγετώνες» ανέφερε
Οι ΗΠΑ βιώνουν μια ιστορική κακοκαιρία με πολικές θερμοκρασίες, την ίδια ώρα που η Ευρώπη ζει με τον πιο… καλοκαιρινό τρόπο την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, οι οποίες κυριολεκτικά παγώνουν λίμνες και ποτάμια, σε αντίθεση με τον ήπιο, ανοιξιάτικο καιρό στην Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Η χειμερινή καταιγίδα με παγωμένους ανέμους, που «σαρώνει» εδώ και ημέρες τις κεντρικές και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να θερίζει ζωές, αφήνοντας επίσης δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ηλεκτρικό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Παράλληλα, η Ευρώπη ζει τις πιο καλοκαιρινές γιορτές, με θερμοκρασίες ρεκόρ!
Πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα τα βλέπουμε πιο συχνά, προειδοποίησε ο κ. Συνολάκης.
«Πιο συχνοί και πιο έντονοι οι ακραίοι καύσωνες και οι ακραίοι παγετώνες»
«Όλα αυτά είναι ενδείξεις της αποσταθεροποίησης του κλίματος κι είναι από τις προβλέψεις που είχε κάνει η επιστημονική κοινότητα για την κλιματική αλλαγή. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος, με τους ακραίους καύσωνες και τους ακραίους παγετώνες, θα είναι πιο έντονη και πιο συχνή. Κανονικά θα έπρεπε να βλέπουμε φυσιολογικές μεταβολές θερμοκρασίας χειμώνα καλοκαίρι. Υπάρχει μία ταλάντωση που δεν είναι φυσιολογική. Οι 55 βαθμοί είναι κάτι το πραγματικά ακραίο. Δεν είχε εκτιμηθεί από τα κλιματικά μοντέλα ότι θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά θερμοκρασίας ανά περιοχές του κόσμου», σημείωσε ο Καθηγητής.
«Ένας λόγος είναι αυτό που ρυθμίζει το κλίμα της γης, που είναι τα αέρια και τα θαλάσσια στρώματα της γης. Υπάρχει ένα αέριο στρώμα που λέγεται jet stream. Τα θαλάσσια ρεύματα και αυτά επηρεάζουν. Όταν αυτό αποσταθεροποιείται αρχίζει και κατεβαίνει πιο χαμηλά το jet stream. Όσο λοιπόν έχεις μεγαλύτερη θερμοκρασία στη θάλασσα, ακόμα και αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας που έχουν δημιουργηθεί από την κλιματική αλλαγή, η θάλασσα θερμαίνεται. Δημιουργούν περισσότερη υγρασία και αυτό αποσταθεροποιεί το jet stream. Όταν κατεβαίνει το jet stream δημιουργεί τους κυκλώνες – βόμβες», συμπλήρωσε ο κ. Συνολάκης.
«Η ιδέα του κυκλώνα – βόμβα έχει να κάνει με την απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες. Κυρίως παρατηρείται στη βόρειο Αμερική γιατί είναι το κλίμα τέτοιο, και γεωγραφικά είναι σε τέτοια θέση που υπάρχουν πολλά «μικροκλίματα» στην περιοχή, όπως υπάρχουν και σε άλλες περιοχές. Θα είναι πιο συχνά από δω και πέρα αυτά τα φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε.