Όσο έδαφος κι αν έχουν κερδίσει εσχάτως tablets και laptops, τίποτα δεν μπορεί να κοντράρει ένα καλό desktop. Μιλάμε άλλωστε για τη βέλτιστη λύση στο home computing από πλευράς τιμής/απόδοσης την οποία μάλιστα μπορείς να προσαρμόσεις στα μέτρα σου μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας! Εδώ εντοπίζεται άλλωστε και η υπεροχή του σταθερού υπολογιστή συγκριτικά με τις υπόλοιπες προτάσεις που θα βρεις στην αγορά: στη δυνατότητα που σου παρέχει, δηλαδή, να τον φέρεις στα «θέλω» και το budget σου. Είτε πάντως αποφασίσεις να στήσεις ο ίδιος το νέο σου PC, είτε επιλέξεις κάποια έτοιμη λύση, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στα οποία καλό θα ήταν να δώσεις έμφαση. Έλα να τα δούμε:

  1. Συνδεσιμότητα

Το desktop σου θα γίνει το βασικό σου hub, ο «πυρήνας» δηλαδή σε ό,τι αφορά την εργασία και την ψυχαγωγία σου. Ως εκ τούτου είναι απόλυτα λογικό αργά ή γρήγορα να καταλήξει να συνδέεται σε αυτό ό,τι περιφερειακό και αξεσουάρ διαθέτεις: οθόνες, ποντίκια, πληκτρολόγια, εξωτερικοί σκληροί, πολυμηχανήματα, ηχεία, μικρόφωνα -με λίγα λόγια τα πάντα. Φρόντισε λοιπόν το σύστημά σου να διαθέτει επαρκείς θύρες για όλα αυτά: τις απαραίτητες HDMI (HDMI 2.1 αν είσαι σοβαρός gamer), USB Type-A αλλά και Type-C (ιδανικά με Thunderbolt), υποδοχή για κάρτες μνήμης, θύρες ήχου και Ethernet. Μην αμελήσεις την ασύρματη συνδεσιμότητα (Wi-Fi και Bluetooth) κι αν θες, βάλε κι ένα DVD drive: (σχεδόν) τσάμπα είναι…

  1. Ψύξη

desktop_plaisio__2_

Από τη στιγμή που επιλέγεις desktop, έχεις στη διάθεσή σου όσο χώρο χρειάζεσαι για να επενδύσεις σε ό,τι καλύτερο υπάρχει όσον αφορά στην ψύξη του συστήματός σου. Δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός με το overclocking για να κάνεις κάτι τέτοιο: ένα σύστημα με καλό θερμικό προφίλ, η θερμοκρασία του οποίου (τόσο στο εσωτερικό του γενικώς, όσο και στα διάφορα επιμέρους υποσυστήματά του) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αποδίδει καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αφού ταλαιπωρείται λιγότερο). Εξέτασε λοιπόν τις επιλογές σου (σου συνιστούμε να είσαι διπλά προσεκτικός στην περίπτωση της υδρόψυξης αφού ενδεχόμενη διαρροή σημαίνει αυτόματα game over) και χάρισε στο σύστημά σου την ψύξη που του αξίζει.

  1. Θόρυβος

Η ψύξη του υπολογιστή σου είναι σημαντική, όπως προαναφέραμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το tower σου θα πρέπει να κάνει σαν… Airbus έτοιμο να απογειωθεί εξ αιτίας της συγχορδίας ανεμιστήρων που λειτουργούν ταυτοχρόνως. Από ένα σημείο κι έπειτα, το συνεχές βουητό του, θα σου προκαλεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο αναγκάζοντάς σε να καταφύγεις στη λύση των ακουστικών. Εμείς σου προτείνουμε να δώσεις απλά προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα ψύξεις το PC σου. Αρχικά ξεκίνα από ένα καλής κατασκευής κουτί με υψηλά στάνταρ μόνωσης και στιβαρή κατασκευή. Στη συνέχεια πλαισίωσέ το με μεγάλους ανεμιστήρες (λίγους και καλούς), μαζεύοντας τα καλώδια στο εσωτερικό του ώστε να δημιουργηθεί ομαλή και συνεχής ροή αέρα. Μην ξεχνάς να το καθαρίζεις τακτικά.

  1. Προοπτικές αναβάθμισης
desktop_plaisio__3_

Όσο ικανοποιημένος κι αν είσαι από την απόδοση του υπολογιστή σου, θα έρθει κάποια στιγμή (αργά ελπίζουμε) η ώρα που θα θες το… κάτι παραπάνω. Η αναβάθμιση δεν θα πρέπει να σε τρομάζει. Αν στήσεις το PC σου σωστά, τότε μπορεί να γίνει σχετικά ανέξοδα, προσφέροντάς σου καλό value for money. Επένδυσε σε μία καλή motherboard με μεγάλες προοπτικές: αρκετές θύρες επέκτασης και RAM slots, πρότυπα και τεχνολογίες τελευταίας γενιάς (SSD, DDR5, PCIe 4.0, socket κλπ) και άρτιο προφίλ ασύρματης συνδεσιμότητας (Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1)

  1. Αποθήκευση

Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνεις τις σωστές επιλογές στον τομέα των βασικών υποσυστημάτων, γι’ αυτό και δεν θα αναφερθούμε σε αυτά. Με μία μόνο εξαίρεση: τον δίσκο. Όσο πιεσμένο κι αν είναι το budget σου, ο βασικός δίσκος του συστήματός σου θα πρέπει να είναι τύπου NVMe SSD (όπου SSD είναι ο τύπος του δίσκου και NVMe είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο πρωτόκολλο επικοινωνίας). Ο λόγος; Ένας SATA SSD (ένας SATA που συνδέεται μέσω SATA δηλαδή) προσφέρει ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης 550 MB/δευτερόλεπτο. Ένας PCIe 4.0 NVMe SSD (θα χρειαστείς συμβατή motherboard) φτάνει τα 7000 MB/δευτερόλεπτο. Σε πείσαμε;

5+1. Firmware

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που πολλοί παραβλέπουν -δυστυχώς: την αναβάθμιση του firmware των υποσυστημάτων τους. Αν στήνεις ο ίδιος το PC σου, είναι κάτι που θα πρέπει να κάνεις εσύ. Ω, ναι, ακόμα κι αν μόλις τα έβγαλες από τα κουτιά τους! Οι κατασκευαστές, βλέπεις, ενδεχομένως να έχουν δημοσιεύσει νέες εκδόσεις για το firmware των προϊόντων τους (εξασφαλίζοντας από «μπαλώματα» σε κενά ασφαλείας, μέχρι καλύτερη απόδοση). Αν έχεις αναθέσει τη συναρμολόγηση του καινούριου σου home PC σε κάποιον ειδικό, απλά βεβαιώσου ότι δεν θα παραλείψουν αυτό το πολύ σημαντικό βήμα στο τέλος της όλης διαδικασίας.