Τσικνοπέμπτη: Το μυστικό για να επιλέξετε τα καλύτερα κάρβουνα για ψήσιμο μεγάλης διάρκειας και έντασης
Χρσητικές συμβουλές για... μερακλήδες
Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα κάρβουνα για ψήσιμο , ενόψει Τσικνοπέμπτης και όχι μόνο
Φίλοι ψήστες, νέοι και παλαιοί, αρχάριοι και έμπειροι! Αφού λοιπόν αγοράσουμε τη ψησταριά μας (στη προκειμένη περίπτωση κάρβουνου), θα πρέπει να προμηθευτούμε και τη καύσιμη ύλη μας.
Διαβάστε επίσης: Ολλανδός γράφει ιστορία: Ζει 40 χρόνια με μεταμοσχευμένη καρδιά και μπαίνει στα Ρεκόρ Γκίνες!
Οι επιλογές μας είναι πολλές:
- Ξυλοκάρβουνα
- Κάρβουνα
- Μπριγκέτες
- Πυρηνοκάρβουνο
Η ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε είναι απλή:
τι θέλουμε να ψήσουμε και για πόση ώρα;
- έχουμε να ψήσουμε μπριζόλες, λουκάνικα, σουβλάκια, σεφταλιά;
- έχουμε να ψήσουμε κοντοσούβλι (χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί);
- έχουμε να ψήσουμε ένα ολόκληρο αρνί / μια γουρουνοπούλα;
Το καλό κάρβουνο το διακρίνουν τα εξής στοιχεία:
- το θερμικό φορτίο (θερμική απόδοση)
- το ειδικό βάρος
- ο ρυθμός καύσης
- η πλήρης καύση του
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες ιδιότητες από τα ξύλα / κάρβουνα / μπριγκέτες / πυρινοκάρβουνα τα οποία προτιμώνται ανά περίπτωση:
Ξυλοκάρβουνα
Καίμε ξύλα για να πάρουμε τη θράκα, δλδ έτοιμο κάρβουνο. Για παράδειγμα, το ξύλο της ελιάς μυρίζει ευχάριστα, καίγεται σχετικά αργά και έχει ομοιόμορφη απόδοση. Η οξιά είναι πιο σκληρό ξύλο, ανάβει εύκολα και έχει μεγάλη θερμική απόδοση. Τελευταία χρησιμοποιούνται και ξύλα από οπωροφόρα όπως πορτοκαλιά, λεμονιά και κερασιά αφού έτσι αρωματίζουν και το κρέας. Τέλος η βελανιδιά (οξιά) είναι εξίσου σκληρό ξύλο. Αργεί να ανάψει αλλά παράλληλα αργεί να καεί, παρέχοντας έτσι μια σταθερή φωτιά για αρκετή ώρα
Κάρβουνα
Στη ελληνική αγορά κυκλοφορούν ελληνικά κάρβουνα με τις παραπάνω ιδιότητες αφού υπάρχουν πολλά καρβουνοποιία μιας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Υπάρχουν όμως και κάρβουνα εξωτερικού με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πχ το αφρικάνικο Mopani, ένα ξύλο άνυδρο, σκληρό το οποίο έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης και σταθερό θερμικό φορτίο. Επίσης, υπάρχει το κουβανέζικο MARABU το οποίο είναι αντίστοιχα σκληρό ξύλο, με μεγαλύτερη διάρκεια καύσης αλλά και συνάμα αρωματικό. Υπάρχουν και άλλα όπως Ινδονησίας, Μαλαισίας κτλ με αντίστοιχες ιδιότητες.
Μπριγκέτες
Οι μπριγκέτες αποτελούνται από πεπιεσμένο ροκανίδι το οποίο μαζί διάφορα φυσικά υλικά συγκόλλησης συμπιέζεται. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας ξύλου, πετυχαίνεται μεγάλη διάρκεια καύσης -διπλάσια / τριπλάσια από το κάρβουνο. Έχει χαμηλότερο αλλά σταθερό θερμικό φορτίο κατά την διάρκεια της καύσης. Προτιμάται για ψησίματα μεγάλης διάρκειας. Η μπαγκέτα μπορεί να σβήσει (στερώντας της το οξυγόνο) και μπορεί να ξανακαεί σε επόμενη ψήσιμο.
Πυρινοκάρβουνο
Το πυρινοκάρβουο είναι ένα υπόλειμμα από την παραγωγή του Καλαματιανού ελαιολάδου και θεωρείται στερεό βιοκαύσιμο. Το θετικό είναι ότι αποφεύγεται η κοπή δέντρων και έτσι οι ψήστες μπορούν να απολαύσουν σε μορφή μπριγκέτας το ψήσιμο χωρίς να συντελείται καταστροφή των δασών.
Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι
- Δεν μυρίζουν
- Δεν καπνίζουν
- Δεν πετούν σπίθες
- Ανάβουν πολύ εύκολα
- Δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα
- Αναδεικνύουν τις γεύσεις των ψητών
- Μέγιστη θερμογόνος δύναμη 6366 kcal/kg
- Παράγονται με μεθόδους φιλικές ως προς το περιβάλλον
- Εκλύουν 30% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από το γνωστό ξυλοκάρβουνο
Είναι σημαντικό το κάρβουνο ή η μπριγκέτα να ειναι παρασκευασμένα με φυσικό προϊόν και όχι με χημικές αναμείξεις αφού τα τελευταία θα απορροφηθούν από το κρέας και θα έρθουν στο πιάτο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ποτέ δεν βάζουμε το κρέας για ψήσιμο εάν πρώτα δεν γίνει σωστή καύση στο κάρβουνο. Δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα άσπρο στρώμα πάνω στο κάρβουνο. Η ατελής καύσης συνεχίζει να παράγει μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες που θα πάνε στο φαγητό μας.
Καλά ψησίματα και καλή όρεξη !
Πηγή: thefoukouproject.gr