Ο ξαφνικός θάνατος της 57χρονης γυναίκας από την Πάτρα λίγες ώρες μετά από μια λιποαναρρόφηση έφερε ξανά στο προσκήνιο αυτού του είδους τις αισθητικές επεμβάσεις και τις επιπλοκές που μπορεί να επισύρουν.

Πριν ένα χρόνο η Daily Mail είχε ασχοληθεί με τον αιφνίδιο θάνατο μιας νεαρής μητέρας από την Βενεζούελα που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 31 ετών μετά από λιποαναρρόφηση.

«Μια μητέρα από τη Βενεζουέλα κατέληξε μετά από λιποαναρρόφηση με χρήση laser σε μια κλινική εμπορικού κέντρου που της προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα. Έπρεπε να περιμένει 5 ώρες στο νοσοκομείο για χορήγηση οξυγόνου λόγω έλλειψης».

Το 2009 μια 37χρονη γυναίκα στη Φλόριντα έπεσε σε κώμα μετά από λιποαναρρόφηση, μια επέμβαση ρουτίνας όπως την περιέγραφαν τότε τα αμερικανικά δίκτυα.

«Μια γυναίκα έπεσε σε κώμα σήμερα το πρωί λίγες ώρες μετά από λιποαναρρόφηση με χρήση λέιζερ σε Weston MedSpa στη Φλόριντα την προηγούμενη εβδομάδα. Συντετριμμένη η οικογένεια της ρωτά τι πήγε τόσο λάθος».

«Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ είναι μια επέμβαση ρουτίνας που γίνεται σε πολλά ιατρεία πλαστικών χειρουργών σε όλη τη χώρα».

Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων η κλινική στην οποία η 37χρονη γυναίκα έκανε την λιποαναρρόφηση δεν είχε τελικά την αδειοδότηση για να κάνει τέτοιοι είδους επεμβάσεις με αποτέλεσμα να χάσει τόσο άδικα τη ζωή της μια μητέρα δύο παιδιών.

Η επιλογή των διασημοτήτων

Οι τεχνικές της λιποαναρρόφησης είναι πολλές με εκείνη πάντως που λατρεύουν οι διάσημοι να ονομάζεται 4D Vaser Lipo που υπόσχεται ριζική μεταμόρφωση του σώματος μέσα σε λίγες συνεδρίες.

«Πρόκειται για ένα «contouring» του σώματος. Αντιμετωπίζει τις επίμονες περιοχές λίπους όπως οι πλευρές της κοιλιάς και διαλύει μόνιμα το 24% των λιποκυττάρων».

Με τη χρήση λέιζερ, αυτή η μέθοδος λιπογλυπτικής αφαιρεί τα ”ψωμάκια”, υπόσχεται επίπεδη και γραμμωμένη κοιλιά και ανορθωμένους γλουτούς.

Πολλοί είναι οι αστέρες του Χόλυγουντ μάλιστα όπως ο Σον Πεν, ο Ορλάντο Μπλουμ και η Εύα Μέντες που δοκίμασαν αυτή την τεχνική.

Εκτενές ρεπορτάζ για αυτήν έκανε και το CBS ΝΕWS. «Ουσιαστικά είναι το πρώτο λέιζερ που χρησιμοποιούμε για να «λιώσουμε» το λίπος».

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια διαδεδομένη διαδικασία στην οποία έχουν επιβληθεί εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο για να απαλλαγούν από τον τοπικό πάχος.

Οι κίνδυνοι

Ο Γιάννης Λύρας, πλαστικός χειρουργός, μιλώντας στο Live News ανέφερε ότι η μέθοδος αυτή έχει έρθει και στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος δεν την εφαρμόζει καθώς θεωρεί ότι είναι επικίνδυνη.

«Με θερμική ενέργεια, που φθάνει μέχρι και τους 80 βαθμούς Κελσίου, επιδιώκεται η συρρίκνωση του δέρματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μέθοδο που συνδυάζει αφαίρεση ιστού, η οποία συνδέεται με το ”έγκαυμα” που μπορεί να έχει και μεγάλη έκταση, αν η λιποαναρρόφηση που έγινε είναι σε μεγάλη έκταση. Επομένως, ο ασθενής που υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση μπορεί εύκολα να θεωρηθεί και εγκαυματίας. Το ”έγκαυμα” αυτό δεν φαίνεται από έξω».