Με το άνοιγμα των ματιών μας, το πρωί που ξυπνάμε το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι ζητάμε είναι ένας καφές. Θεωρητικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε ζωηροί και… ξύπνιοι όλη την ημέρα, όμως οι ειδικοί λένε κάτι διαφορετικό.

Οι λάτρεις του καφέ έχουν μελετήσει πώς οι φυσικοί ρυθμοί του σώματος μπορούν να επηρεαστούν από τη δύναμη που δίνει ο αγαπημένος μας καφές, αποκαλύπτοντας πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσουμε το πρώτο «χτύπημα» της καφεΐνης.

Ένας εκπρόσωπος της Oddy Knocky Coffee δήλωσε: «Το να πάμε κατευθείαν στον καφέ το πρωί μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα αν θέλουμε να μείνουμε ξύπνιοι, χωρίς να καταρρεύσουμε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Ωστόσο, όλα αυτά οφείλονται στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας. Το σώμα παράγει κάτι που ονομάζεται αδενοσίνη - η οποία σας κάνει να νυστάζετε - και κορτιζόλη, τη λεγόμενη «ορμόνη του στρες». Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες επηρεάζουν το πόσο καλά επιδρά καθημερινή δόση της καφεΐνης.

Διαβάστε ακόμα: Καφές: Γίνεται ολοένα και πιο "πικρός" - Πόσο ακόμα αναμένεται να ακριβύνει

Και συνέχισε, λέγοντας ότι: «Η αδενοσίνη ξεκινά χαμηλά το πρωί, αφού ξυπνήσουμε, και αυξάνεται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κορτιζόλη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της το πρωί».

«Το να πίνετε καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα δεν είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας σε καλό επίπεδο, καθώς μάχεται με αυτές τις άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που όλες προσπαθούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα πάνω στο σώμα σας» σημειώνει.

''Πιείτε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε''

«Αυτή η σύγκρουση των χημικών ουσιών σας αναστατώνει το πρωί, κρατώντας σας μη συγκεντρωμένους και μη παραγωγικούς. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι κάνει ο καφές μας για εμάς» προσθέτει.

Ακολουθεί και μια συμβουλή: «Πιείτε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε - και όχι νωρίτερα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα επίπεδα της κορτιζόλης σας να χαλαρώσουν και αφήνει την καφεΐνη να κάνει σωστά τη δουλειά της».