Κανέλλα Αράπογλου, Αμαλία Βεκρή, Αλέξανδρος Γεωργίου, Γεωργία Θεολόγου, Στέλλα Καπεζάνου, Aριστείδης Λάππας, Poka-Yio, Σεβίνα Τζάνου, Kατερίνα Τσιλεδάκη, Τόλης Τατόλας, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Επιμέλεια έκθεσης: Aλέξανδρος Κασσανδρινός

«Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2016. Ήταν βαθμού 3 (Grade III), επικίνδυνος. Έκανα χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες... ήταν ένα οχτάμηνο δύσκολο, βάναυσο, αλλά μετά άρχισα να ξαναπαίρνω τα πάνω μου. Όλο αυτό σταματάει τη συνέχειά σου, σταματάει αυτό που έκανες, βίαια. Δηλαδή πρέπει να σταματήσεις. Και σε αλλάζει πάρα πολύ. Εμένα πιο πολύ με έφερε στο "τώρα", στο "σήμερα", με συνέδεσε με τον κόσμο γύρω μου και με έκανε να νιώθω πιο ανθρώπινη. Πριν το ζήσεις, πιστεύεις ότι είσαι νέος, ότι μπορείς να τα κάνεις όλα, τα πάντα, τέλεια, γρήγορα, φανταστικά... Αυτό σου δείχνει ότι είσαι άνθρωπος, ότι πρέπει να στηρίζεσαι στους άλλους, ότι είσαι ένα μέλος μιας κοινότητας, μιας ομάδας και πιστεύω ότι μου έδωσε κάποια καλά. Είδα πώς είναι να επιβιώνεις μέσα από τα συντρίμμια. Είδα πώς είναι να παλεύεις και να βγαίνεις νικητής. Είδα πώς είναι να βρίσκεις συμμάχους και να σου συμπαραστέκονται στον αγώνα σου. Και είδα πώς είναι να ξαναγεννιέται η ελπίδα για μια νέα ζωή. Βέβαια δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν. Δεν θα ήθελα κανείς να το περάσει για να καταλήξει σε αυτά τα καλά, σίγουρα όχι. Απλώς, θέλω να πω πως με έχει αλλάξει, είμαι διαφορετικός άνθρωπος, καλύτερος». (μαρτυρία της Φ.Χ.)

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ αναθέτει σε έντεκα εικαστικούς να περάσουν το μήνυμα της πρόληψης μέσα από την τέχνη τους σε μια ομαδική έκθεση που θα λάβει χώρα από τις 2 έως την 31η Οκτωβρίου στο Σπίτι του ΜΑΝΑ. Ο χώρος αυτός που λειτουργεί ως χώρος φροντίδας των ασθενών με καρκίνο και με κύριο στόχο την αποκατάσταση και την επανασύνδεση των γυναικών με τον κανονικό ρυθμό ζωής, όπως πριν την εμφάνιση της νόσου μετατρέπεται σε χώρο τέχνης περνώντας όχι μόνο το μήνυμα της πρόληψης, αλλά και το μήνυμα της προσφοράς, της υποστήριξης, της έμπνευσης και της ελπίδας.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Η πρόληψη της νόσου δεν συνδέεται μόνο με ένα σύστημα προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, αλλά και με ένα επαναπροσδιορισμό της ύπαρξης μας, απρόσληπτης κατά κανόνα, στην οποία η τέχνη συμβάλλει πιο αποτελεσματικά, από κάθε άλλη πνευματική δραστηριότητα.

thumbnail_image4
thumbnail_image3
thumbnail_image2
thumbnail_image0

Για την έκθεση η Ιδρύτρια του ΜΑΝΑ , κα Randa Ghandour δηλώνει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι που το Σπίτι του ΜΑΝΑ πρωτοπορεί, φιλοξενώντας στους χώρους του την έκθεση Τέχνης “Pink  October”. Σύμφωνα με τα στοιχεία από δεκάδες έρευνες παγκοσμίως, η Τέχνη συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μειώνοντας τη σωματική και συναισθηματική κόπωση καθώς ενισχύει συναισθήματα ικανοποίησης και  ευχαρίστησης που πηγάζουν από την ομορφιά και την αισθητική. Για εμάς διαχρονική αποστολή αποτελεί η στήριξη των γυναικών και η συμβολή στην θετική τους ψυχολογία. Ας τιμήσουμε λοιπόν το φετινό Οκτώβριο «Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού» καλώντας όλες και όλους να θαυμάσουν από κοντά τα εξαιρετικά έργα  των καλλιτεχνών μας και να γνωρίσουν από κοντά τι σημαίνει προσφορά  ζωής.»

Ένα σύνολο εικαστικών έργων, έντεκα εικαστικών, αναμετριέται με το γεγονός της ασθένειας, ως υπαρξιακού προβλήματος. Κάθε έργο μοιάζει να αποτελεί θύρα, μέσω της οποίας ο θεατής εισέρχεται σε συμπαγή βιωματικό χώρο με αναφορές στις απειλητικές συνέπειες της νόσου ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στη νόσο του καρκίνου : Κανέλλα Αράπογλου, Αμαλία Βεκρή, Αλέξανδρος Γεωργίου, Γεωργία Θεολόγου, Στέλλα Καπεζάνου, Aριστείδης Λάππας, Poka-Yio, Σεβίνα Τζάνου, Kατερίνα Τσιλεδάκη, Τόλης Τατόλας, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

Tην έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν στο Σπίτι του Μάνα.

Εγκαίνια έκθεσης: 2 Oκτωβρίου 2024, 19:00-22:00, Σπίτι του ΜΑΝΑ, Ρηγίλλης 10- Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 2-31.10.2024

Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα, Τετάρτη 5μμ-8μμ- Σάββατο, Κυριακή 11πμ-5μμ

Επικοινωνία: communication lab