Αφυγραντήρας: Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει την ημέρα;
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Υγρασία, μούχλα και δυσάρεστες οσμές στο σπίτι; Ο αφυγραντήρας είναι η λύση
Η υγρασία είναι ένα συχνό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων. Η αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα, δυσάρεστες οσμές και προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Οι αφυγραντήρες είναι μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση της υγρασίας στον εσωτερικό χώρο.
Συγκεκριμένα, απορροφούν την υγρασία από τον αέρα, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι αφυγραντήρες συμβάλλουν στην προστασία των επίπλων και των δομικών υλικών από τη φθορά που προκαλεί η υγρασία, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη ποιότητα αέρα στο σπίτι.
Αυτά είναι τα σημάδια ότι χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα
Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα περιλαμβάνουν:
- Συνεχής παρουσία συμπυκνωμένου νερού στα παράθυρα
- Μούχλα στους τοίχους και τις οροφές
- Μαύρες κηλίδες μούχλας στα παράθυρα και την καμπίνα της ντουζιέρας
- Δυσάρεστη οσμή υγρασίας
- Αίσθηση κολλώδους ατμόσφαιρας στο σπίτι
Είδη αφυγραντήρα (με συμπιεστή – ξηραντικός αφυγραντήρας με ζεόλιθο)
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αφυγραντήρων:
- Αφυγραντήρας με συμπιεστή: Αποτελεσματικός σε ζεστά περιβάλλοντα και κατάλληλος για μεγαλύτερους χώρους
- Ξηραντικός αφυγραντήρας με ζεόλιθο: Ιδανικός για κρύα περιβάλλοντα, όπου οι αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι λιγότερο αποτελεσματικοί
Γενικός κανόνας: σε δωμάτια όπου η θερμοκρασία χώρου είναι κάτω των 15°C τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ξηραντικός αφυγραντήρας με ζεόλιθο [αφυγραντήρας desiccant]. Είναι ο μόνος τύπος αφυγραντήρα που λειτουργεί ανεπηρέαστα από 1°C.
Επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα για τις ανάγκες σας
Η επιλογή του σωστού αφυγραντήρα είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση της υγρασίας σε έναν χώρο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, όπως τονίσαμε πιο πάνω η θερμοκρασία του χώρου παίζει σημαντικό ρόλο. Δεύτερον, το μέγεθος του δωματίου είναι καθοριστικό, καθώς ένας μικρός αφυγραντήρας μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρός για ένα μεγάλο δωμάτιο. Τέλος, η υπάρχουσα υγρασία στον χώρο είναι εξίσου σημαντική, αφού υψηλά επίπεδα υγρασίας απαιτούν αφυγραντήρες με μεγαλύτερη ικανότητα αφύγρανσης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να επιλέξετε έναν αφυγραντήρα που θα καλύπτει τις ανάγκες του χώρου σας αποτελεσματικά και οικονομικά.
Πόσα τετραγωνικά καλύπτει ο αφυγραντήρας;
Επιλέξτε τον σωστό αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θα πρέπει να καλύψει. Δύο παράγοντες καθορίζουν το πόσα τετραγωνικά καλύπτει ένας αφυγραντήρας. Τόσα λίτρα νερού μπορεί να συλλέξει ο συμπιεστής την ημέρα [12L, 13L, 20L, 25L] ή η ικανότητα αφύγρανσης που διαθέτει ο τροχός γεμάτος με το αφυγραντικό υλικό Zeolite και η ροή αέρα του αφυγραντήρα, δηλαδή τη δύναμη του ανεμιστήρα στο πόσο όγκο αέρα μπορεί να μετακινήσει, άρα και να αφυγράνει η συσκευή.
Η σημασία ελέγχου του επιπέδου υγρασίας
Η χρήση αφυγραντήρα έχει τα εξής ωφέλη:
- Διατηρεί ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον
- Προστατεύει το σπίτι, έπιπλα, ρούχα και άλλα αντικείμενα από την υγρασία
- Μειώνει το κόστος θέρμανσης κατά 20% περίπου
- Βοηθάει στα προβλήματα αλλεργίας
Πριν θέσετε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία
Πριν θέσετε τη συσκευή σε λειτουργία για πρώτη φορά τοποθετήστε την σε όρθια θέση για τουλάχιστον 3 ώρες για να σταθεροποιηθούν τα υγρά του συμπιεστή.
- Τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σε όρθια θέση και σε σταθερή, επίπεδη και στεγνή επιφάνεια. Αν η συσκευή πέσει κάτω, μπορεί να προκύψει διαρροή νερού προκαλώντας ζημία σε αντικείμενα, ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά
- Προκειμένου να εισέρχεται αβίαστα ο αέρας δωματίου στη συσκευή, θα πρέπει ο αφυγραντήρας να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκ. από τον τοίχο ή έπιπλα
- Η τάση τροφοδοσίας πρέπει να είναι 220-240V ~50Hz και η πρίζα γειωμένη
- Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο νερού είναι σωστά τοποθετημένο
- Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή με μπαλαντέζα ή πολύπριζα, καθώς μπορεί να υπερθερμανθούν με τη χρήση και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Αν όμως είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε καλώδιο προέκτασης καλής ποιότητας και αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι είναι σε άριστη κατάσταση. Κατά τη μετακίνηση του μηχανήματος, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε όρθια θέση. Πρέπει πάντα να σηκώνετε τη συσκευή με τα δύο χέρια από τις χειρολαβές
- Πότε μην τοποθετείτε τον αφυγραντήρα κοντά σε καλοριφέρ, θερμαντικό σώμα ή άλλη πηγή θέρμανσης
Για το στέγνωμα ρούχων, μη τοποθετείτε τα νωπά ρούχα πάνω από τον αφυγραντήρα προκειμένου να μην πέσουν σταγόνες νερού στο εσωτερικό της συσκευής. Η σωστή/ιδανική σχετική υγρασία χώρου θεωρείται το 50-55%. Μη σβήνετε τον αφυγραντήρα ποτέ βγάζοντάς τον από την πρίζα. Πιέστε το κουμπί «On/Off»
Πού τοποθετώ τον αφυγραντήρα στο σπίτι;
Όταν ο αφυγραντήρας χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο χώρο, θα ήταν προτιμότερο να δουλέψει στο δωμάτιο που πάσχει, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερβολικής υγρασίας. Ρυθμίστε την επιθυμητή υγρασία στο 55-60% και αφήστε τον αφυγραντήρα να δουλέψει αδιάλειπτα, έως ότου ρίξει την υγρασία στο επιθυμητό επίπεδο και σταματήσει να λειτουργεί.
Στη συνέχεια τοποθετήστε τον αφυγραντήρα στο κεντρικότερο σημείο του σπιτιού με την ίδια ρύθμιση υγρασίας. Συνήθως το σημείο αυτό είναι στο ξεκίνημα του διαδρόμου που ενώνει όλα τα δωμάτια. Αν το σπίτι έχει πολλούς διαδρόμους, ίσως χρειαστεί να τον μετακινήσετε. Για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και βέλτιστη απόδοση τοποθετήστε τον αφυγραντήρα μακριά από τοίχους και έπιπλα.
Σημαντικό: οι πόρτες των δωματίων θα πρέπει να είναι ανοιχτές, έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να μπορέσει να ρουφήξει την υγρασία. Σε σπίτια με πολλούς διαδρόμους είναι πιθανόν να θέλετε να μετακινήσετε το αφυγραντήρα.
Σημαντικό: όταν ο αφυγραντήρας είναι σε λειτουργία θα πρέπει να παράθυρα να είναι κλειστά για προφανείς λόγους. Μπορούμε να αερίσουμε το χώρο για λίγα λεπτά τις πρωινές ώρες, σβήνοντας πρώτα τον αφυγραντήρα. Έτσι η εξωτερική υγρασία δε θα εισβάλλει στο εσωτερικό. Με το που ολοκληρώσουμε τον αερισμό του σπιτιού, τότε θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον αφυγραντήρα.
Πόσες ώρες πρέπει να λειτούργει ο αφυγραντήρας;
Η απάντηση θα ήταν: όσες ώρες απαιτούνται ώστε τα επίπεδα υγρασίας να πέσουν στα ιδανικά, υγιεινά επίπεδα του 55% περίπου, ενώ συνιστάται η χρήση του στην αυτόματη λειτουργία ή με τον υγροστάτη ρυθμισμένο στο 55-60%.
Κατ ’αυτόν τον τρόπο, όταν ο αφυγραντήρας «πιάσει» την επιθυμητή υγρασία θα σταματήσει να δουλεύει. Έτσι η υγρασία στο εσωτερικό συντηρείται σε υγιεινά επίπεδα, τα σπίτι προστατεύεται αδιάλειπτα και η κατανάλωση θα είναι αμελητέα.
Ώρες λειτουργίας για χαμηλή κατανάλωση αφυγραντήρα;
Θα ακουστεί περίεργο, αλλά όσο περισσότερες ώρες λειτουργεί ο αφυγραντήρας τόσο λιγότερο ρεύμα θα καταναλώσει. Είναι προτιμότερο να ρυθμίσουμε την επιθυμητή σχετική υγρασία και να αφήσουμε τον αφυγραντήρα να λειτουργεί αυτόματα. Με την εξής προϋπόθεση! Θα πρέπει ο αφυγραντήρας να διαθέτει ακριβείς ρυθμίσεις, αξιόπιστο υγροστάτη χώρου και κυρίως να αντιδρά ακαριαία στα επίπεδα υγρασίας χώρου.
Ποσότητα νερού που συλλέγεται;
Όταν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά τον αφυγραντήρα, αυτός θα δουλέψει πιο σκληρά για να μειώσει τη σχετική υγρασία στο (π.χ. 55%). Είναι απολύτως λογικό ότι αυτή είναι η στιγμή που θα παράξει το περισσότερο νερό και το άδειασμα του δοχείου θα χρειαστεί να είναι πιο συχνό. Καθώς το δωμάτιο γίνεται στεγνότερο ο αφυγραντήρας μαζεύει λιγότερο νερό και το γέμισμα του δοχείου είναι πιο αργό. Είναι επίσης λογικό ότι όταν η επιθυμητή σχετική υγρασία επιτευχθεί, ο αφυγραντήρας θα σταματήσει να συλλέγει νερό. Εάν δείτε ότι έχετε ακόμα σταγόνες νερού στα παράθυρα ή ότι χρειάζεται να στεγνώσετε ακόμα περισσότερο τον αέρα τότε επιλέξτε χαμηλότερη σχετική υγρασία (40 ή 45%). Αυτό μπορεί επίσης να είναι αναγκαίο εάν έχετε μονά τζάμια ή όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει σε επίπεδα παγετού.
Συντήρηση και καθαρισμός του αφυγραντήρα σας
Ανά τακτά διαστήματα θα πρέπει να καθαρίζετε τα φίλτρα του αφυγραντήρα από σκόνες ή βρομιές. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα. Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος της συσκευής με στεγνό πανί. Εάν η συσκευή είναι αρκετά βρόμικη, χρησιμοποιείστε ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού. Σκουπίστε τη συσκευή με ένα νωπό πανί. Σε καμία περίπτωση να μη ρίχνετε νερό στη συσκευή.
Προκειμένου να διατηρηθεί ο αφυγραντήρας σε καλή κατάσταση, η απόδοσή του να είναι η μέγιστη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε συχνά το φίλτρο και να το καθαρίζετε σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσεων. Εάν ο αφυγραντήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σωματίδια.
Εάν η συσκευή είναι αρκετά βρόμικη, χρησιμοποιείστε ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού. Σκουπίστε τη συσκευή με ένα νωπό πανί. Σε καμία περίπτωση να μη ρίχνετε νερό στη συσκευή.
Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομάδες.
Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρίς το φίλτρο αέρα!
Αποθήκευση αφυγραντήρα
Εάν θεωρείτε ότι δε θα χρησιμοποιήσετε τον αφυγραντήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθείστε τα εξής βήματα για την αποθήκευσή του:
Αφαιρέστε το φις από την πρίζα. Αδειάστε το δοχείο νερού και βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει πλήρως [μπορεί να πάρει μερικές μέρες].
Καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα τη σκόνη, χνούδι, βρομιές που τυχόν να υπάρχουν στο πίσω μέρος του αφυγραντήρα.
Τοποθετήστε τη συσκευή στη συσκευασία της και αποθηκεύστε την σε χώρο χωρίς σκόνη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βλέπει τον αφυγραντήρα ο ήλιος.