E. coli: Ποια προϊόντα των σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν να μολυνθούν από το βακτήριο
Σε συναγερμό οι υγειονομικοί
Οι λοιμώξεις που ενδέχεται να προκαλέσει το βακτήριο E. coli μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία ή ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο
Από το βακτήριο E. coli οφείλειται η μόλυνση δεκάδες ανθρώπων στις ΗΠΑ, σε μία επιδημία που συνδέεται με το δημοφιλές μπέργκερ «Quarter Pounder» της McDonald's. Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προειδοποιούν τώρα ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγετε στα σούπερ μάρκετ για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.
E. coli: Ποια προϊόντα να αποφύγετε
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα προπλυμένα και συσκευασμένα λαχανικά, τα οποία, όπως εξηγεί η Barbara Kowalcyk, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο George Washington, μπορεί να αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Αντί για αυτά, συνιστά να επιλέγετε ολόκληρα κεφάλια μαρουλιού, τα οποία μπορείτε να πλύνετε και να στεγνώσετε στο σπίτι.
«Όταν βλέπω κάποιο σκισμένο ή κατεστραμμένο φύλλο, το πετάω αμέσως, καθώς μπορεί να εισχωρήσουν εκεί βακτήρια», εξήγησε, σημειώνοντας ότι αποφεύγει επίσης τα βλαστάρια και το πεπόνι. «Επιπλέον, αφαιρώ και πετάω τα εξωτερικά φύλλα».
Ο Darin Detwiler, καθηγητής πολιτικής ρύθμισης τροφίμων στο Northeastern University, ανέφερε ότι ο δικτυωτός φλοιός του πεπονιού παγιδεύει εύκολα βακτήρια. «Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φρούτα από άποψη ασφάλειας», είπε στο NBC News, προσθέτοντας ότι το pH του πεπονιού είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων και ότι ο εξωτερικός φλοιός του δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς.
Ο Don Schaffner, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers, προειδοποιεί ότι πολλά φρούτα, ιδιαίτερα αν παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν επίσης κίνδυνο. «Σε πολλά εργαστήρια βλέπουμε φρούτα κομμένα σε μπουφέδες πρωινού που μένουν εκεί όλη την ημέρα», ανέφερε στο NBC News. «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι, παρόλο που η εμφάνισή τους δεν αλλάζει, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν τα φρούτα παραμένουν αμετακίνητα για ώρες».
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια όπως η λιστέρια ή το E. coli, τα οποία προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα, περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, πυρετό, κοιλιακό πόνο και διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία ή ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο.
Το βακτήριο έχει εξαπλωθεί ραγδαία στις ΗΠΑ
Η πρόσφατη επιδημία E. coli που σχετίζεται με τα McDonald's έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο ενός ατόμου στο Κολοράντο και έχει εξαπλωθεί σε διάφορες πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, ο προμηθευτής της αλυσίδας fast food προχώρησε σε προληπτική ανάκληση των κίτρινων κρεμμυδιών, μέτρο που ώθησε και άλλα εστιατόρια να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική.
Ο Schaffner σημείωσε ότι όσο περισσότερη επεξεργασία υφίστανται τα τρόφιμα από τη φάρμα μέχρι το τραπέζι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκτεθούν σε βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια στους καταναλωτές.