Προσοχή: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να αγοράζουν οι καταναλωτές
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;
Ποια τρόφιμα κάνουν κακό στην υγεία
Σε μια σωτήρια αποκάλυψη προχώρησε η Dr Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στην εταιρεία επιστήμης και διατροφής Zoe, σε podcast με τον συνιδρυτή της Zoe Jonathan Wolf και τον Rhiannon Lambert, συγγραφέα βιβλίων όπως το best seller των Sunday Times The Science of Plant-Based Nutrition, σχετικά με το χαρακτηριστικό στις ετικέτες των τροφίμων που πρέπει να μας αποτρέπει από την αγορά τους.
*Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη του Big Mouth: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιστροφή φόρου
Σε μια σωτήρια αποκάλυψη προχώρησε η Dr Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στην εταιρεία επιστήμης και διατροφής Zoe, σε podcast με τον συνιδρυτή της Zoe Jonathan Wolf και τον Rhiannon Lambert, συγγραφέα βιβλίων όπως το best seller των Sunday Times The Science of Plant-Based Nutrition, σχετικά με το χαρακτηριστικό στις ετικέτες των τροφίμων που πρέπει να μας αποτρέπει από την αγορά τους.
Η Dr Federica Amati ισχυρίζεται ότι «εάν ένα προϊόν γράφει στην ετικέτα πχ. «εξαιρετικό για finger food, εξαιρετικό για τον απογαλακτισμό, ιδανικό για ηλικίες τεσσάρων έως έξι μηνών…», μην το αγοράζετε, γιατί είναι σχεδόν 100% βέβαιο ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή που δεν την χρειάζεστε».
Οι λέξεις «εξαιρετικό» και «ιδανικό» είναι κόλπο του μάρκετινγκ και τοποθετείται εκεί, για να μας ενθαρρύνουν να αγοράσουμε κάτι που ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε.
Γι' αυτό είναι τόσο διαδεδομένες οι συσκευασμένες παιδικές τροφές, τα παιδικά ρύζια…
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τροποποιημένα τρόφιμα και γεμάτα με χημικά πρόσθετα.
Έχουν σχεδιαστεί για να είναι ακαταμάχητα και μακράς διαρκείας, αλλά έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία μας λόγω των υψηλών επιπέδων αλατιού, ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών.
Ο Dr Federica Amati, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες από το University College του Λονδίνου και συγγραφέας του μπεστ σέλερ Ultra-Processed People παρέχει έναν απλό ορισμό: «Εάν είναι τυλιγμένο σε πλαστικό και περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό που συνήθως δεν βρίσκεται σε οικιακή κουζίνα, τότε είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό».
*Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη του Big Mouth: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιστροφή φόρου
Σε μια σωτήρια αποκάλυψη προχώρησε η Dr Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στην εταιρεία επιστήμης και διατροφής Zoe, σε podcast με τον συνιδρυτή της Zoe Jonathan Wolf και τον Rhiannon Lambert, συγγραφέα βιβλίων όπως το best seller των Sunday Times The Science of Plant-Based Nutrition, σχετικά με το χαρακτηριστικό στις ετικέτες των τροφίμων που πρέπει να μας αποτρέπει από την αγορά τους.
Η Dr Federica Amati ισχυρίζεται ότι «εάν ένα προϊόν γράφει στην ετικέτα πχ. «εξαιρετικό για finger food, εξαιρετικό για τον απογαλακτισμό, ιδανικό για ηλικίες τεσσάρων έως έξι μηνών…», μην το αγοράζετε, γιατί είναι σχεδόν 100% βέβαιο ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή που δεν την χρειάζεστε».
Οι λέξεις «εξαιρετικό» και «ιδανικό» είναι κόλπο του μάρκετινγκ και τοποθετείται εκεί, για να μας ενθαρρύνουν να αγοράσουμε κάτι που ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε.
Γι' αυτό είναι τόσο διαδεδομένες οι συσκευασμένες παιδικές τροφές, τα παιδικά ρύζια…
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί κάνουν κακό στην υγεία;
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τροποποιημένα τρόφιμα και γεμάτα με χημικά πρόσθετα.Έχουν σχεδιαστεί για να είναι ακαταμάχητα και μακράς διαρκείας, αλλά έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία μας λόγω των υψηλών επιπέδων αλατιού, ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών.
Ο Dr Federica Amati, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες από το University College του Λονδίνου και συγγραφέας του μπεστ σέλερ Ultra-Processed People παρέχει έναν απλό ορισμό: «Εάν είναι τυλιγμένο σε πλαστικό και περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό που συνήθως δεν βρίσκεται σε οικιακή κουζίνα, τότε είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό».