Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε από το ψυγείο σας μετά από διακοπή ρεύματος
Δείτε τα τρόφιμα
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τρόφιμα στα ψυγεία μπορεί να παραμείνουν ασφαλή σε θερμοκρασία 4 βαθμών για τουλάχιστον τέσσερις ώρες
Συχνές είναι οι διακοπές ρεύματος μετά από κακοκαιρία. Μάλιστα, σε περίπτωση που το ρεύμα δεν επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεαστεί η διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων που έχουμε στο ψυγείο μας.
*Διαβάστε ακόμα: Επιστήμονες φτιάχνουν χάπι που θα παρατείνει τη ζωή των σκύλων - Θα μπορούσε να δουλεύει και σε ανθρώπους
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τρόφιμα στα ψυγεία μπορεί να παραμείνουν ασφαλή σε θερμοκρασία 4 βαθμών για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.
Όμως, τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορεί να παραμείνουν κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορούν διατηρηθούν έως και 24 ώρες, αν ο καταψύκτης είναι γεμάτος κατά το ήμισυ, καθώς και για 48 ώρες, αν είναι πλήρως γεμάτος.
Αν η κατάψυξη σας είναι γεμάτη με τρόφιμα, τότε η ψυχρή θερμοκρασία διατηρείται περισσότερο σε σύγκριση με την ύπαρξη λιγότερων τροφίμων.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε να ανοίξετε τη πόρτα του ψυγείου – τόσο για την συντήρηση, όσο και για τον καταψύκτη- , αφού αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Οπότε, φροντίστε οι πόρτες του ψυγείου να παραμείνουν κλειστές.
Αν, όμως, μετά από τέσσερις ώρες δεν επανέλθει το ρεύμα, κάτι που σημαίνει ότι τα τρόφιμα έχουν μείνει για πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια τρόφιμα μπορεί να χαλάσουν και πρέπει να πετάξετε στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι πρέπει να πεταχτούν αν παραμείνουν σε θερμοκρασία πάνω από 4°C για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς αναπτύσσουν γρήγορα βακτήρια.
Τα αυγά πρέπει να πεταχθούν εάν η θερμοκρασία στο ψυγείο είναι πάνω από 4°C, λόγω του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα.
Σαλάτες και άλλα ευπαθή λαχανικά που δεν έχουν μαγειρευτεί μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια, αν παραμείνουν σε υψηλή θερμοκρασία για αρκετό χρόνο. Το ίδιο ισχύει βέβαια για τα κομμένα φρούτα
Προϊόντα που περιέχουν μαγιά, όπως ψωμί ή έτοιμες πίτσες, μπορεί να αλλοιωθούν γρήγορα, επομένως, πρέπει να τα πετάξετε άμεσα.
*Διαβάστε ακόμα: Επιστήμονες φτιάχνουν χάπι που θα παρατείνει τη ζωή των σκύλων - Θα μπορούσε να δουλεύει και σε ανθρώπους
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τρόφιμα στα ψυγεία μπορεί να παραμείνουν ασφαλή σε θερμοκρασία 4 βαθμών για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.
Όμως, τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορεί να παραμείνουν κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορούν διατηρηθούν έως και 24 ώρες, αν ο καταψύκτης είναι γεμάτος κατά το ήμισυ, καθώς και για 48 ώρες, αν είναι πλήρως γεμάτος.
Αν η κατάψυξη σας είναι γεμάτη με τρόφιμα, τότε η ψυχρή θερμοκρασία διατηρείται περισσότερο σε σύγκριση με την ύπαρξη λιγότερων τροφίμων.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε να ανοίξετε τη πόρτα του ψυγείου – τόσο για την συντήρηση, όσο και για τον καταψύκτη- , αφού αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Οπότε, φροντίστε οι πόρτες του ψυγείου να παραμείνουν κλειστές.
Ποια τρόφιμα είναι πιθανό να χαλάσουν
Αν, όμως, μετά από τέσσερις ώρες δεν επανέλθει το ρεύμα, κάτι που σημαίνει ότι τα τρόφιμα έχουν μείνει για πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια τρόφιμα μπορεί να χαλάσουν και πρέπει να πετάξετε στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.