Πόσες ώρες ύπνου ανά ηλικία χρειαζόμαστε;
Άλλαξε το πρόγραμμα σου και δες τη ζωή σου να αλλάζει
Όπως για όλα τα έμβια όντα, ο ύπνος (μαζί με την τροφή, το νερό και το οξυγόνο) είναι απαραίτητος για την επιβίωση του ανθρώπου.
Και ενώ οι περισσότεροι θεωρούμε ότι οι απαραίτητες ώρες ύπνου κάθε μέρα -ή καλύτερα- κάθε βράδυ είναι οχτώ, οι ειδικοί που έχουν μελετήσει εμπεριστατωμένα το θέμα έχουν τις δικές τους συστάσεις για τις ώρες ύπνου ανά ηλικία.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (sleepfoundation.org) των ΗΠΑ που μελετά οτιδήποτε σχετίζεται με τον ύπνο, ζήτησε από επιτροπή 18 επιστημόνων (παιδίατροι, γυναικολόγοι, γηρίατροι, παθολόγοι, ψυχολόγοι κ.λπ.) να κάνουν μια ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και των 312 κλινικών μελετών που διεξήχθησαν για το θέμα από το 2004 μέχρι το 2014, προκειμένου να αναθεωρηθούν οι συστάσεις σχετικά με τις ώρες ύπνου ανά ηλικία που είναι αναγκαίες σε κάθε ηλικία, με βάση τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, οι απαιτούμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία την ημέρα ορίζονται ως εξής:
- Νεογνά έως 3 μηνών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 14-17 ώρες την ημέρα, από 12-18 ώρες που ήταν μέχρι πρότινος.
- Βρέφη 4-11 μηνών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 12-15 ώρες (από 14-15)
- Βρέφη 1-2 ετών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 11-14 ώρες (από 12-14 ώρες)
- Νήπια 3-5 ετών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 10-13 ώρες (από 11-13 ώρες)
- Παιδιά σχολικής ηλικίας 6-13 ετών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 9-11 ώρες (από 10-11)
- Έφηβοι 14-17 ετών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 8-10 ώρες (από 8,5-9,5 ώρες)
- Νέοι ενήλικες 18-25 ετών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 7-9 ώρες (αυτή η ηλικιακή κατηγορία δεν υπήρχε στους προηγούμενους πίνακες)
- Ενήλικες 26-64 ετών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 7-9 ώρες (όσο και πριν)
- Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών: Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 7-8 ώρες (αυτή η ηλικιακή κατηγορία δεν υπήρχε στους προηγούμενους πίνακες)
Πρέπει να αναφέρουμε, ωστόσο, πως το NSF αναγνωρίζει πως οι οδηγίες είναι ενδεικτικές και πως υπάρχουν διαφορές από οργανισμό σε οργανισμό. Κατά συνέπεια, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες ή λιγότερες ώρες ύπνου από αυτές που προτείνει. Οι συστάσεις δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Sleep Health».