Κίνδυνος να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας!
Με αφορμή τη Μέρα Αστεροειδή
Στις 30 Ιουνίου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Μέρα Αστεροειδή. Η ημερομηνία επιλέχτηκε επειδή στις 30 Ιουνίου του 1908 έπεσε σε ένα απομονωμένο δάσος της Σιβηρίας ένας αστεροειδής ο οποίος το ισοπέδωσε στην κυριολεξία!
Με αφορμή την Μέρα Αστεροειδή ο διάσημος αστροφυσικός και παρουσιαστής δημοφιλών εκπομπών επιστήμης στην βρετανική τηλεόραση Μπράιαν Κοξ έκανε ένα γύρισμα με ένα κορυφαίο αστροφυσικό, τον Αλαν Φίτζιμονς του Πανεπιστημίου Queen's στο Μπελφαστ και αστροναύτες.
Ο Φιτζιμονς υποστήριξε ότι το ερώτημα δεν είναι «αν θα πέσει στην Γη ένας αστεροειδής» αλλά «το πότε θα πέσει»... Ο επιστήμονας θεωρεί δεδομένο ότι ένα από τα χιλιάδες διαστημικά αντικείμενα που έχουν τροχιές που τα φέρνουν κοντά στην Γη θα λοξοδρομήσει κάποια στιγμή, πιθανώς πολύ σύντομα, και θα πέσει στα κεφάλια μας! Ανάλογα με το μέγεθος του αστεροειδή και το σημείο που θα πέσει (στεριά ή θάλασσα) εξαρτάται και η απειλή για την ανθρωπότητα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου χίλιοι διαστημικοί βράχοι που έχουν απειλητικές τροχιές.
Την ίδια στιγμή ο διασημότερος επιστήμονας στον κόσμο, ο Στίβεν Χόκινγκ κάλεσε τις μεγάλες χώρες του πλανήτη να επισπεύσουν τις αποστολές αστροναυτών και τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη και στον 'Αρη, προκειμένου να δώσουν στην ανθρωπότητα έναν ευρύτερο στόχο, αλλά και μια διέξοδο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη Γη - κάτι καθόλου απίθανο, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του -αλλά πάντα ενήμερος για τα τεκταινόμενα και ανήσυχος για το μέλλον- Βρετανός επιστήμονας είπε ότι μέχρι το 2020 πρέπει να έχουν φθάσει ξανά στη Σελήνη αστροναύτες και να χτισθεί τελικά εκεί μια βάση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Για τον 'Αρη, είπε ότι οι αστροναύτες πρέπει να πατήσουν εκεί το πόδι τους έως το 2025 και αργότερα να δημιουργηθεί κι εκεί μια βάση. Μιλώντας στο νορβηγικό φεστιβάλ επιστήμης και τέχνης Starmus στο Τροντχάιμ. «Η εξάπλωσή μας στο διάστημα θα αλλάξει τελείως το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζω ότι θα ενώσει τα ανταγωνιζόμενα κράτη προς ένα κοινό στόχο: να αντιμετωπίσουμε την κοινή για όλους μας πρόκληση», ανέφερε.