Σε τροχιά πτώσης οι πωλήσεις των PC
Διατέθηκαν 61,1 εκατ. τεμάχια, λιγότερα κατά 4,3% από πέρυσι
Καθοδικά κινούνται οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (PC) ανά τον κόσμο την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, υποχωρώντας 4,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 61,1 εκατ. τεμάχια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gartner. Πρόκειται για το 11ο διαδοχικό τρίμηνο που καταγράφεται πτώση, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι οι συνθήκες στην αγορά PC θα επιδεινωθούν. Ηδη, η αγορά PC διανύει το πέμπτο έτος πτώσης.
Ο όγκος των πωλήσεων στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στα τέλη Ιουνίου ήταν ο μικρότερος σε τριμηνιαία βάση από το 2007. Οι αυξανόμενες τιμές ευθύνονται εν μέρει για τη συνεχιζόμενη πτώση, ενώ και οι ελλείψεις σε DRAM μνήμης, οθόνες LCD και άλλα εξαρτήματα συνέβαλαν και αυτές στην αύξηση του κόστους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της άλλης εταιρείας ερευνών, της IDC, οι συνολικές πωλήσεις υπολογιστών γραφείων και notebook έφθασαν τα 60,5 εκατ.τεμάχια στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας πτώση σε ετήσια βάση 3,3%.
Πρόκειται για στοιχεία ελαφρώς καλύτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη της εταιρείας που έκανε λόγο για πτώση 3,9%. Oι πωλήσεις PC σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική ανήλθαν στα 17 εκατ. τεμάχια στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πτώση 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit αλλά και τις βρετανικές εκλογές έκαναν πολλές βρετανικές επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις αγορές της, ειδικά στο δημόσιο τομέα.
Στη Γαλλία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σημαντικά μετά την εκλογή του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όμως οι δαπάνες για PC παραμένουν… εξασθενημένες. Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών αυξήθηκαν ωστόσο σε Γερμανία, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν σε Windows 10 και νέο hardware, ενώ και στη ρωσική αγορά συνέχισαν να παρουσιάζουν άνοδο χάρη στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Επίσης, οι παγκόσμιες δαπάνες σε τεχνολογία πληροφορικής προβλέπεται να φθάσουν τα 3,5 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση μόλις 2,4% από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Gartner. H παγκόσμια αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις προβλέπεται να αυξηθεί 7,6% φέτος, ποσοστό υψηλότερο από το 5,3% του 2016. Καθώς οι εφαρμογές λογισμικού επιτρέπουν σε περισσότερες επιχειρήσεις να αυξήσουν τα έσοδά τους από ψηφιακά επιχειρηματικά δίκτυα, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για αυτοματοποίηση και αναζήτηση νέων εφαρμογών.